Kultúra

Harmadnaposok [filmpremier]

Egy pisztoly, egy díjnyertes kos, sok kokain és a tombolva táncoló Olivia Newton-John: ilyen a Másnaposok ausztrál módra.

Az ifjú David Tuvalu szigetéről tér haza Londonba, és bejelenti, hogy megnősül. Az esküvőre három legjobb barátjával, a laza Tommal, a lúzer Grahammel és az önsajnálatban fetrengő Luke-al együtt utazik Ausztráliába. A leendő ara, Mia boldogan fogadja őket, ám konzervatív szenátor apja, sznob anyja és lázadó húga már kevésbé lelkesek a szedett-vedett haverok láttán. A legénybúcsúból felébredő, kissé szétesett négyes először az örömapa nőnek öltöztetett, díjnyertes díszbirkájával találja magát szemben, majd a násznépet tarolja le az esküvői díszletből elszabadult hatalmas gömb, később nagy mennyiségű kokain kerül egyre több résztvevő szervezetébe, és a bepipult dílerről még szó sem esett, aki csőre töltött puskával tart az esküvő felé.

Az alapötlet annyiban különbözik a Másnaposokétól, hogy nem az amnéziás éjszaka részleteit kell a főhősöknek összerakni másnap, hanem éber állapotban kell megoldani lehetetlennek tűnő feladatokat. Észrevétlenül visszacsempészni a birkát a karámba, előtte kivarázsolni belőle az óvszerbe csomagolt kokainadagokat; frappáns beszédet írni a vőlegénynek és előadni teljesen betépett állapotban.

Stephan Elliot rendező 1994-ben robbant be az emlékezetes Priscilla, a sivatag királynője című filmmel a mozik világába. A három nőimitátor ausztrál kalandjáról szóló történetben olyan világsztárok parádéztak kifestve, tűsarkúban, mint Hugo Weaving (a Mátrix-filmek Smith-ügynöke), Guy Pierce (Memento, A király beszéde) és Terence Stamp (Az igenember). Új vígjátéka nyers, Guy Ritchie-s karaktereket bedobva űz gúnyt a formalitásból és ceremóniákból. Ha valakinek beugrik a Halálos temetés című brit komédia, az sem véletlen, a forgatókönyvet ugyanaz a Dean Craig jegyzi és a színészgárda között is van átfedés.

A főszereplő Xavier Samuelt az Alkonyat: Napfogyatkozás egyik ifjú vámpírjaként ismertük meg. Nem rossz, de eltörpül a Grease egykori sztárja, az úridámából partipárduccá átalakuló Olivia Newton-John és a hidegvérrel lázadó, debella húg, Rebel Wilson mellett. Ők ketten viszik a prímet.

Kinek ajánljuk?

A téma kedvelőinek. Érzékeny lelkű dílereknek.

Kinek nem ajánljuk?

Házasságelleneseknek.

A Few Best Men – színes, magyarul beszélő, ausztrál vígjáték, 97 perc, 2011. Rendezte: Stephan Elliott. Szereplők: Rebel Wilson (Daphne Ramme), Xavier Samuel (David Locking), Olivia Newton-John (Barbara Ramme), Kris Marshall (Tom), Kevin Bishop (Graham), Laura Brent (Mia Ramme), Tim Draxl (Luke), Steve Le Marquand (Ray), Alan Cinis (Eddie Marshall). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: július 19.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik