Kultúra

Marilyn Monroe és kortárs képzőművészek a REÖK-ben

A szegedi REÖK palotában a legendás díváról és a Stephan Wehmeier & Mirabel Compaune műveiből nyílik tárlat július 20-án.

Marilyn Monroe Kiállítás
július 20. – szeptember 23.

A nagysikerű John Lennon-tárlat folytatásaként, a REÖK eddigi képzőművészeti profiljától némileg eltérő kiállítással, a tragikusan elhunyt Monroe halálának 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéssel várja a látogatókat.

A teljes kollekció anyaga öt különböző csoportba sorolható. Monroe ruhái, ékszerei és különböző kiegészítői mellett róla készült, stúdió- és sajtóarchívumokban fellelt eredeti fotók, levelei és egyéb személyes tárgyai láthatók. Helyet kaptak forgatókönyvek, más filmes dokumentumok és rekvizitumok. Újabb egységet alkotnak a kooperációkból származó darabok, illetve  a kortársak visszaemlékezései.

A kiállitas nem csupán egy tehetséges színésznőnek szeretne emléket állítani, aki rendkívüli egyéniségével és felejthetetlen megjelenésével tagadhatatlanul a filmtörténet része lett. Sokkal inkább a magánembert probálja előtérbe helyezni, bemutatva a művész eddig ismeretlen oldalát.

Stephan Wehmeier & Mirabel Compaune
július 20 – szeptember 9.

Stephan Wehmeir kortárs német festőművész nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem, hiszen visszajáró résztvevője a Csongrádi Plein Air Nemzetközi Alkotó Telepnek. Munkáit nonfiguratív formák, informellel kacérkodó festészet jellemzi. Stephan Wehmeier a Mirabel Compaune tagja.

A Darmstadtból indult és szerveződött társaság többször is részt vett a dél- franciaországi Mirabelben megrendezett nemzetközi művésztelepen. Az ott látott lenyűgöző természetes szépség, harmónia, a fantasztikus táj a bazaltsziklákkal minden ott megfordult alkotót hatása alá vont. Az ottani élményeket különböző szemszögből bemutató kiállítás egy igazi csemege annak aki szeretne egy kis ízelítőt kapni ebből az érzésből. A társaság francia, német, olasz, holland és magyar tagokból áll össze. Magyarországot Nádas Alexandra, Nagy Gábor valamint Sejben Lajos képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik