Kultúra

A tévében: akkor és most

Régen: emberi és természet kölcsönössége, most nem, régen: elismert színészek, most nem, régen: kinevetett abszurditás, most nem...

20:12, m2, Mestersége színész: Tolnay Klári
Az ilyen műsorok mára eltűntek, mert egy nagy színész szimpla bemutatása utópia: a színészek nem tudnak igazán naggyá lenni manapság, még ha rendkívüliek is, mert nincs társadalmi hatásuk, munkájuk egy kisebbség belterjes ügye csak, és ezt a tudást a tévé is támogatja. Mármint a műsorpolitikájával: a színész egy lottóhúzás erejéig oké, esetleg a kulturális műsor pár tízezezr még félig ébren lévő nézőjének jelenthet valamit, de amúgy a filmeken túl coki. De Tolnay Klári még eljétszhatta a szerepeit, még sok százezer, millió embernek jelentett valamit, és el is mondhatta Molnár Gál Péternek a történetét.

21:00, film+2, Káoszelmélet
Aki szereti Ryan Reynoldsot, és még nem látta szakállasan és szemüvegesen, hát most megteheti, hisz ebben a filmben egy olyan szervezőt alakít, aki, a fenti testi tulajdonságai mellett, többet nem akar tervezni, hanem csak létezni, szerelmesen – de a bonyadalmak arra fogják, hogy bizony tervezzen, és nem is akármilyet.

21:05, Film Mánia, Hősök
A háborús filmeknek sosem lesz vége, mármint a második világháborúsaké, ez itt 2004-es, az olasz-német csapatok Észal-Olaszországban harcolnak az amerikaiakkal, de egy maroknyi az utóbbiak közül különleges helyzetbe kerül, megfordíthatja az egész háború menetét.

21:25, Duna Tv, Tűz van, babám!
Ez a Forman-film a létező szocializmus legjobb “görbetükör-képe”, a legjobb parabola, metafora ahhoz, hogy megértsük azt, ami 1947 és 89 között történt ezen a vidéken. Egy kis falu tűzoltóbált rendez, de az esemény egyre groteszkebb fordulatokat vesz – és ehhez nem lehet és kell semmit hozzátenni, avagy mindent, komoly és vicces kommentárokat, vagy csak azt a nevetést, amit kivált a film, és aminek hallatán minden efféle társadalmi-ideológiai kísérlet komolysága egy szempillantás alatt szertefoszlik.

21:50, Duna World, Harc a folyónkért
Ebben a dokumentumfilmben arra láthatunk (ma már sajnos ritka) példát, ahogy az emberi kultúra valamiféle kölcsönhatásban él a természettel, és ez (az amúgy indiai közösség) még tenni is hajlandó azért, hogy megtartsa ezt a fennálló kölcsönösséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik