Kultúra

Művészi növényábrázolások a Somogyi-Könyvtárban

24.hu
24.hu

2012. 07. 15. 20:00

Fűben, fában címmel a Somogyi-Könyvár ritkaságaiban gyönyörködhetünk július 17-től, kedd délután öt órától, a Dóm téri kiállításon.

Korábban a témában:

Művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben

A nemzetközi érdeklődésre számot tartó tárlatot Fülöp Ferenc akadémikus, egyetemi tanár nyitja meg.

A Somogyi-könyvtár gyűjteményének orvostudományi, botanikai, földrajzi- és útleírási köteteiben gyönyörű növényábrák találhatók. A legrégebbiek a XVI. századból származó füveskönyvek (Kräuterbuch-ok), amelyekben a fametszetű ábrákat kézzel színezték. Ezek a művek a növények gyógyászati felhasználását vagy éppen tiltását is ismertetik. A XVIII. században több, híres (Schönbrunn, Vatican) kert növényeit díszalbumban adatta ki tulajdonosa. Ezekben, a tisztán botanikai ismereteket nyújtó kötetekben, a kézzel színezett, finom rézmetszetek életnagyságban ábrázolják a növényeket.

Az ókori tudósok és híres utazók növényleírásaitól, egzotikus és bibliai növényeken át, a Linné rendszertan alapján készült látványos és igényes botanikai ábrázolásokat tartalmazó válogatás Csapody Vera 1932-ben megjelent doktori értekezésével zárul. A szerző nyomtatásban is megjelent műve 7 példányának minden ábráját kifestette, ebből egy 1934-ben a Somogyi-Könyvtárba került.

A válogatást nagyméretű poster-reprodukciók egészítik ki; a növényábrák digitális másolataiból szerkesztett, végtelenített diavetítés pedig ’lapozhatóvá’ teszi a látványos albumokat.

A kiállítás 2012. október 22-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási rendje szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.