Kultúra

Kézműves tábor a kályhamúzeumban Győrött

24.hu
24.hu

2012. 07. 15. 13:20

Sárból várat - tűznek házat címmel kézműves tábort szervez kályhatörténeti gyűjteményében a Xántus János Múzeum Győrött, az egyhetes programon a kályhadísz készítés és a csempemintázás fortélyait leshetik el a 10-16 év közötti diákok szakemberektől.

A július utolsó hetében zajló programon a kézműveskedő gyerekek kipróbálhatják az agyagformázást és a gipszminták használatát is az oktatótérben, amelyet európai uniós forrásból alakítottak ki.

A kályhatörténeti gyűjteménynek Fruhmann Antal kályhásmester hajdani lakóháza és műhelye ad otthont. A ház lehetőséget kínál arra, hogy eredeti helyszínen, hiteles tárgyak környezetében adják át a tudást a fiataloknak – mondta Tanai Péter, a múzeum néprajzosa az MTI-nek.

A jó nevű mester végrendeletében a múzeumra hagyta az ingatlant. A lakóház egyik helyiségében emlékszoba őrzi az adományozó személyes tárgyait. Az udvari pavilonban kapott helyet a Xántus Múzeum kályhagyűjteménye, amely a XVII. század végétől a XX. század első feléig ad áttekintést a kályhásipar fejlődéséről.

A látványraktárban pedig felvonultatják az 1986-ban elhunyt kályhásmester hagyatékának részét képező mintegy 750 gipszmintát. A kályhacsempék többgenerációs negatívjai a szakma számára különleges értéket képviselnek – mutatott rá a muzeológus hozzátéve, hogy a nyári kályhástáborral az ősszel induló szakkörhöz akarnak kedvet ébreszteni a tizenévesekben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.