Kultúra

Gyertyafényes hárfakoncert Fehérvárcsurgón

Július 27-én, pénteken 20 órakor Florence Sitruk ad hárfakoncertet, előtte pedig Kelmezümmögés címmel kiállítás nyílik a Sands Films jelmezeiből.

Az ismert hárfaművész “Hommage a Sebők György” címmel ad elő hárfára átírt zongoraműveket a világhírű zongoraművész és pedagógus 90. születésnapjának tiszteletése. A műsorban J. S. Bach, Kurtág György és Farkas Ferenc művei csendülnek fel.

A francia-német családból származó Florence Sitruk hatévesen Svájcban kezdte zenei tanulmányait, majd 15 évesen a Camerata Academica Salzburggal Végh Sándor vezetése alatt debütált. Azóta rendszeresen fellép szólistaként: legutóbb Hongkong, Brisbane, Antwerpen és Jeruzsálem szerepelt úti céljai között. Diplomáját a stuttgarti és párizsi Zeneművészeti Főiskolán, valamint az egyesült államokbeli Indiana Egyetemen szerezte, legmeghatározóbb tanárai Susann McDonald és a magyar zongoraművész és tanár Sebők György voltak. 2005 óta a Haute Ecole de Musique de Geneve tanáraként szakterületének legfiatalabb professzora. 2007-ben a japán Tokyo Tech professzorává nevezték ki. 2008 óta fesztivált vezet Devonban (Egyesült Királyság), amelyet innovatív módon a korai romantikának szentel. Szenvedélye tárgyai, a kortárs zeneszerzők új művei és az elfeledett művek újrafelfedezése terén úttörő munkát végzett.

A koncertet megelőzően, 19 órakor kerül sor a Kelmezümmögés című időszaki kiállítás megnyitójára, amely a londoni Sands Films által készített és filmforgatásokon felhasznált jelmezekből áll. E jelmezek olyan jelentős produkciókban láthatók, mint az Anonymus (2011, az I. Erzsébet szerepét játszó Vanessa Redgrave jelmeze), a Marie Antoinette (2006), A másik Boleyn lány (2008) és Az ifjú Viktória királynő (2009). A jelmezkiállítás szeptember 15-ig, naponta 10-től 18 óráig látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik