Kultúra

Bikanyak [filmpremier]

Krimibe ágyazott tragédia a férfiasságától megfosztott marhatenyésztőről, aki egy nap szembetalálja magát múltjával. Erős hangulatú, Oscar-jelölt belga krimi ínyenceknek.

A belga-vallon határvidéki farmon élő Jacky Vanmarsenille igazi nehézfiú: nemcsak marháit hizlalja szteroid injekciókkal, saját magát is. Úgy is néz ki, mint állatai. A kigyúrt, hallgatag férfi azonban egy múltbeli tragédia rabja: kisgyerekként a nála valamivel idősebb, szadista Bruno megfosztotta férfiasságától. A múltat azonban mélyen eltemette magában. Egy nap simlis állatorvos társa, Sam üzleti kapcsolatot kezd a hírhedt hormonmaffia fejével, akit egy utána nyomozó újságíró meggyilkolásával vádolnak.

Jacky találkozik gyerekkori barátjával, a piti gengszterré vált Diederikkel, aki annak idején cserbenhagyta, majd felkeresi gyerekkori szerelmét, Luciát, aki történetesen Bruno húga. A csapóajtó felnyílik, özönleni kezdenek az emlékek, és a dühöngő bikát többé nem állítja meg semmi. Egyenesen tart végzete felé.

Nincs fesztivál bűnfilm nélkül. Michael R. Roskam filmje azonban nem szimplán krimi, hanem az ártatlanság elvesztéséről szóló sorstragédia, melyet a főszerepet alakító Matthias Schoenaerts különleges játéka tesz páratlanná. A férfi busa bikafeje, tompa tekintete, lassú, szaggatott mozgása egyértelművé teszi: ő maga is állattá változott. Olyan alfahímmé, akit a legfontosabbtól, teremtő erejétől, nemzőképességétől fosztottak meg. Fájdalmas tekintettel nézi bátyja családját, mert neki soha nem lehet. Frusztrálva látogatja meg a parfümboltot nyitott Luciát, tudva, hogy elérhetetlen számára, hatalmas kezével ügyetlenül morzsolgatja a pici illatmintákat. Közben kőkeményen megpofozza az idősödő farmert, leüti a diszkóban legyeskedő playboyt, és egy percig nem fél ellentmondani a gengszterfőnöknek. Esténként beadja magának a szteroidot, és homályos tekintettel bokszol a levegőbe, üti a semmit.

A garázdálkodó hormonmaffia és az utánuk nyomozó rendőrök a flamand marhatenyésztők és a vallon autószerelők határvidéki telephelyein találkoznak, sivár, ködös vidéken. Olyan tájon, amely reménytelenséget sugall. A lassú kameramozgás, az egységes, tompa, sötét színvilág, a minimalista képi világ és az átgondoltan beillesztett, gyerekkori eseményeket bemutató képsorok tökéletesen alátámasztják a főhős drámáját, a sokféleképpen visszaköszönő hús-képek pedig költői módon utalnak az elvesztett férfiasságra.

Kinek ajánljuk?

Különleges hangulatú bűnfilmek kedvelőinek.

Kinek nem ajánljuk?

Szteroidokat használóknak.

Rundskop / Bullhead – színes, feliratos, belga krimi, 124 perc, 2011. Korhatár: 16. Rendezte: Michael R. Roskam. Szereplők: Matthias Schoenaerts (Jacky Vanmarsenille), Frank Lammers (Sam Raymond), Jeanne Dandoy (Lucia Schepers), Jeroen Perceval (Diederik Maes), Barbara Sarafian (Eva Forrestier), Tibo Vandenborre (Antony De Greef), Kris Cuppens (Jean Vanmarsenille), Philippe Grand’Henry (David Filippini), David Murgia (a fiatal Bruno Schepers). Forgalmazó: Mozinet.

Hazai premier: július 12.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik