Kultúra

Ó, ha repülni tudnék

Repüléstörténeti kiállítás nyílt a győri Árkádban. A bevásárlóközpontban interaktív eszközöket is kipróbálhatnak az érdeklődők, egészen július 29-ig.

A repülés mindig is foglalkoztatta az embereket, nemtől és kortól függetlenül, valahogy mindig a szelek szárnyára vágytak a földiek. Talán ennek is köszönhető, hogy a Wright fivérek 1903-ban megépítették az első működőképes repülőgépet, amelyet – nevük után szabadon – Wright Flyernek kereszteltek. Persze próbálkozások már jóval korábbi időkben is voltak.

Győrben most azok is felrepülhetnek a felhők közé – ha csak gondolatban is –, akik eddig még sosem hódították meg a levegőt, hiszen az Árkádban egy interaktív repüléstörténeti tárlat várja a bevásárlóutcákon korzózókat. A látogatók a repülő történetét, illetve tökéletesítését is megismerhetik az információs paravánokon keresztül, de azt is megtudhatják, hogy a harcászatban hogyan alkalmazták a szárnyaló technikát. Tematikus módon, repüléstörténeti szigetek kaptak helyet az üzletek között, az interaktivitás pedig olyannyira kézzel fogható, hogy bárki beülhet a vasszerkezetekbe, vagy átsétálhat például az 1976-os Concorde szuperszonikus utasszállító fedélzetén. De számos érdekesség várja még a győrieket, a felhajtóerő-mérővel például azt tesztelhetik, hogy lábmeghajtással a felemelkedéshez szükséges erő hány százalékát tudják előállítani.

A Győri Aero Clubnak köszönhetően a kiállítás helyi érdekességekkel és relikviákkal is gazdagodott, hétvégenként pedig szakemberek segédkeznek papírrepülő hajtogatásban és makettépítésben.

Ha tehát szárnyalni szeretnél, irány az Árkád, de addig is tekintsd meg a Győr24 galériáját!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik