Kultúra

Rock and roll és gitárhúr: hamarosan startol a FEZEN

Augusztus 1-4. között rendezik meg az idei Fehérvári Zenei Napokat.

Cser-Palkovics András szerint ez egy kiemelkedő rendezvény Székesfehérváron, ez már jó pár éve így van, és így lesz a jövőben is. A fesztivál egy hangos műfaj, így már előre megértést és türelmet szeretnék kérni minden fehérváritól. Ezt nem lehet némán lebonyolítani. Jár kellemetlenségekkel, de egy ilyen városnak, mint Székesfehérvár kell fesztivállal rendelkeznie. Kérek mindenkit, hogy legyen megértő és befogadó- mondta Cser- Palkovics András. Az önkormányzat kiemelten támogatja a fesztivált, idén is 20 millió forinttal.

Feltételeket is szabtunk, jó lenne, ha fennmaradna a látogatószám, vagy még túl is szárnyalná az eddigieket, ezért kértük, hogy szélesítsék a spektrumot, a zenei palettát, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét. A MÁV-pálya idén is alkalmas helyszínnek tűnik. A jövőben mi jöhet még számításba? A Börgöndi reptér például, ezzel kapcsolatosan is folyik a szervezkedés. De a legfontosabb cél, hogy rendezett és biztonságos módon lehessen lebonyolítani a rendezvényt.

Kovács Antal főszervező elmondta: ahhoz képest, hogy egy koszos vidéki rockfesztiválnak indult annak idején, 16 éve, most a Fezen a 7. legjobb minősítéssel rendelkező fesztivál az országban, illetve kezd felkerülni a nemzetközi fesztivál palettára is.

Változás, hogy 3 szabadtéri színpad helyett idén 2 lesz, és egy színpad sátorba került, egyrészt a zajártalmak csökkentése, másrészt az időjárás viszontagságai miatt. Próbálunk mindent megtenni, hogy kevesebb panasz érkezzen a fesztivál hangerejével kapcsolatosan, de ez zajártalmak nélkül kivitelezhetetlen. Az egyik nagyszínpadot elforgatjuk a Seregélyesi út, és az állatmenhely irányába.

A sztenderd 30 ezer fős látogatónak kb. a fele turista. Ez generálja a gazdaságot, hiszen ők napközben a városban mozognak, itt kávéznak, étkeznek és söröznek. De igyekszünk bővíteni a zenei kínálatot. Ezzel együtt a látogatóink számát is. Befogadjuk az elektronikus műfajt is. Tehát az egyik újdonság, hogy idén az elektronikus zene szerelmesei is élvezhetik a Fezen fesztivált.

Világossá vált az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy van igény a 0. napra is. Ez tehát a második legfontosabb újítás, hogy 4 napossá bővül a Fezen. Miért van szükség a 0. napra? Szerintünk fontos, hogy legyen egy megérkező nap, így elkerüljük a hirtelen megérkező nagy tömeget, és a várakozási idő is reményeink szerint csökkenni fog. Ez a nap a bérleteseknek szinte ingyenes. Lesz a Fezennek egy olyan arculata is, ami egy kultúrprogramot foglal magában, elindul egy csendesülős rendezvény, ami később majd fergeteges táncos buliba csap át. A 0. napon Ferenczy György és a Rackajam táncoltatja meg a népet. A fesztivál idén felkarolja az amatőr zenekarokat is, külön színpadot kapnak, így sokan lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A fesztivál 15 ezer főt képes befogadni kényelmesen és már most messze 3000 fölötti a bérleteladásunk- tette hozzá Kovács Antal.

A fellépők között lesznek a trash metal legnagyobbjai: jön a Testament. A jazz, a folk és a blues, az electro, a rock és gyakorlatilag majdnem minden műfaj jelen lesz a színpadokon. Az elektronikus zenét pedig többek között az angol DJ, Nick Warren képviseli majd. A fellépők közül szemezgetve, itt lesz még: Péterfy Bori, a Paddy and the rats, a 30y, a Hősök, a Machine Head, Palotai, a Pokolgép, Kiscsillag, a Sepultura, Tito&Tarantula és még sokan mások. A fesztivál Al Di Meola koncertjével nyit majd augusztus elsején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik