Kultúra

Kulturális államtitkár, aki fertőz

galkó balázs (galkó balázs, művészetek völgye, )
galkó balázs (galkó balázs, művészetek völgye, )

A 22. Művészetek Völgye – L. Simon Lászlóval ellentétben – „pozitív gondolati vírusok hordozója, ébresztője”. Galkó Balázs beintett L. Simonnak.

Finom, emelkedett, verbalizált beintésnek lehettek fültanúi a 29 fokos melegben azok, akik ellátogattak a Művészetek Völgye beharangozó sajtótájékoztatójára. Miközben Hobó és Márta István egymást legyezgették a Rózsavölgyi Zeneműbolt kávézójában, Galkó Balázs (szigorúan a maga nevében) megemlékezett L. Simon László kulturális életben betöltött „áldásos” szerepéről. A hosszú szövegből megtudhattuk, hogyan volt, amikor Galkóék molnárházat avattak tavaly Kapolcson, és pont L Simont és valami földművelésügyi minisztert hívtak az avatásra. (Szegény Fazekas Sándor neve nem csak Galkó Balázsnak, de Márta „Fesztiválatya” Istvánnak sem jutott eszébe. )

Ne szét, hanem össze

Galkó beszámolója szerint akkor azt találták ki, hogy nem átvágnak egy nemzetiszín szalagot, ahogy ilyenkor szokták, hanem összeragasztanak. „És közben egy szép szöveg hangzott el arról, hogy ne szét, hanem össze!” Galkó szerint azonban az új államtitkár, aki szerint „a kultúra egységes irányítását helyre kell állítani”, elbukott a vizsgán. És ezt szóvá kell tenni:


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

„Mégis, hiába telt el egy esztendő, a szét az még szétebb lett. És ebben a még szétebben, a kulturális mégszétlettebben az az ember, aki azóta már a Révay–Aczél-tengelyt folytatva (költőként olyannak, amilyen), ez az ember még szétebbé veszíti, ahelyett, hogy segítene összerakni. Ennél fogva fertőzi a világot, fertőzi a gondolatainkat.”

Gondolati vírusok

Galkó elmondása szerint a gondolati vírusok kívülről érkező szellemi hatások, amiket öntudatlanul fogadunk magunkba mindennapjaink során – így a tv, rádió, hírek, pletykák, mások véleménye rólunk –, s amelyek megfertőznek és megbénítják az életünket, anélkül, hogy tudomásunk lenne róluk. Ennek az antitézise kíván lenni a Művészetek Völgye: „A művészetek völgye – mint azt bezárhatatlansága bizonyítja – pozitív gondolati vírusok hordozója, ébresztője. Ahogy azt József Attilánál olvashatjuk: akaródik ez már nélkülem. A völgy látogatóit be kívánjuk oltani az esztétikai környezetszennyezés és a megosztás – egyre inkább tudatosan terjesztett – ellenség- és gondolatvírusai ellen. Hiszem és remélem, hogy a programok értékvezérelt szellemisége továbbra is terjesztője a pozitív gondolatfertőzésnek, és a szabadság, egyenlőség, testvériség, érdeklődés, elfogadás és a szeretet vírusait oltják mindnyájunkba.”


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Galkótól Márta István vette át a szót. A fesztiváligazgató nemcsak úgy nem határolódott el a színész szavaitól, ahogy az emberek általában azt teszik, „sunyin és passzívan”, hanem nyíltan és aktívan kifejezte: ő nem határolódik el. Majd vendégeivel – Gryllus Dániellel, Hobóval és Kállay Gáborral – bemutatta a fesztivál idei programját.

Soha sincs elég pénz

A Művészetek Völgye szervezői drasztikusan csökkentett keretből dolgoznak idén: míg tavalyelőtt 190, tavaly pedig 90 millió forintos költségvetésből gazdálkodtak, idén 76 millió forint jut a kiadásokra. Ennek több mint a felét, 46 millió forintot ráadásul saját bevételből állják a szervezők. Szerencsére az „elszigetesedés” nem fenyegeti a fesztivált. Mivel az is kiderült, hogy az L Simon László vezette Nemzeti Kulturális Alap néhány millióval beszáll a fesztivál költségeibe, ahogyan az új miniszter, Balog Zoltán is a saját keretét csapolja meg a Művészetek Völgyének. Előbbi 10 milliót, utóbbi 20 milliót ad Márta Istvánéknak.

Programcunami

Így idén is lesz fesztivál. Igaz, szűkebb, de lesz. Vagyis elhagyják a „gigahelyszíneket”, helyükbe inkább a családias és soha-nem-alvó, „udvaros-udvarias” Udvarok lépnek: megannyi parányi összművészeti fesztivál. „A jövő a portáké.”

Hobológia

„Lesznek mindenféle, mindenre elszánt ripacsok!” – így Hobo a Kapolcsi Hobo Klub programjáról. A Magyar Hobológiai Társaság III. Vándor-Ló-Gyűlése keretében tíz nap alatt tízféle koncertnek lehetnek szem- és fültanúi a látogatók. Köztük a „Szeretnék az emberiségre hakni” című Hobo-estnek, de játszanak majd Rolling Stonest, Doorst és Jimmy Hendrixet is.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

3000 naponta

Az előző évi sikerekre való tekintettel idén is lesz Kaláka Versudvar, ahol Gryllus Dánielék és Lackfi János lesz a házigazda. A Művészetek Zöldje túrái és a komolyzenei koncertek sem maradhatnak el, és Taliándörögdön újra jelentkezik az Ősök Háza osztályfőnöki órákkal, Szőke András és Illés István vezetésével. A háromnapos hétvégi bérlet 7000 forintba, a napijegy 3000 forintba, a diákjegy 2500 forintba fog kerülni, újdonságként pedig bevezetik az esti jegyet, ami 1300 forintért lesz elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik