Kultúra

A tévében: elcsábítva

A csapodár miniszter, az utasába beleszerető sofőr, a paparazzi bajba kerül, a Csík Zenekar meg arról énekel, hogy múlik a szerelem.

21:20, Duna TV, A miniszter félrelép
A rendszerváltás után a magyar film úgynaúgy válságba került, mint a gazdaság, csak ráadásul a film azt a kiemelt kulturális szerepét is elkezdte elveszíteni, ami volt neki a 80-as évekig. A közönség hűtlenné lett, miután egyre több lett a konkurens (külföldi filmek, növekvő tévécsatorna-kínálat) szórakoztatási lehetőség. A filmek pedig, hát nem tudták megugrani a szintet – a közönségfilmek forrás, a művészfilmek pedig a mentalitás miatt (persze utóbbiak értékét nemcsak a nézőszám mutatja). A Koltai Róbert-féle vígjátékok után ez a Ray Cooney-vígjátékból készült film a biztosnak tűnő recepttel (Andy Vajna producer, Kern-Koltai rendezés és főszerep, Dobó Kata mint jócsaj, ismert vígjátéki színészek) hódította meg újra a közönséget – 662 ezres nézőszámára a legtöbb hollywoodi blockbuster is sóvárog csak.

22:45, m2, Nagyvizit
A néhai Gyurkovics Tibor darabjának sikere abból is fakadhat, hogy, bár 1978-ban készült, s a film 1981-es, máig nem változott a kórházi viszonyok megítélése. A kórházban amúgy is mindenki speciális helyzetben van: olyanokkal találkozik, kerül egy térbe, akikkel amúgy sosem, olyanokkal beszél, olyanok látják szükséghelyzetben, akik amúgy sosem. A szereposztás pedig parádés: Mensáros László, Sinkovits Imre, Benkő Gyula, Tábori Nóra – mi kell még?

23:00, Story4, Két férfi egy eset
A 80-as évek kedves sorozata, a piknikus Renz ügyvéd és a leptoszom Matula kettőse 2010-ben újraindult – testalkatuk változatlan, csak az esetek változnak. Most épp egy paparazzi halála a téma.

23:00, Duna TV, MüpArt – A Csík Zenekar és batátai a Művészetek Palotájában
A Csík Zenekart a legtöbb ember két okból ismeri: 1, a Quimby Most múlik pontosan című dalának első, nagy sikerű feldolgozásának okán, 2, a Kispál és a Borz Csillag vagy fecske című dalának feldolgozása okán. Pedig a saját zenéjük folytán is kijár nekik az ismertség, de mindenképp hála nekik, hogy a magyar népzenét ilyen alternatív formákban is népszerűsítik – mert ez az igazi kulturális átörökítés, nem a szigorú, de halott kulturális rituálék, kánonok erőltetése.

23:55, m1, Mona Lisa
Neil Jordan szereti a gyönge, kiszolgáltatott férfiakat, most is egy ilyen a története főhőse (játssza a csodás Bob Hoskins), akit a börtönből kiszabadulva felesége nem akar visszafogadni, ezért egy barátjánál keres menedéket. A férfi (Michael Caine) munkát is ad neki: egy prostituált sofőrje lesz. De nem sok jó néz ki a dologból: a sofőr lassan beleszeret utasába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik