Kultúra

Fejvadászok [filmpremier]

Mire képes az ember, ha alacsony, nem túl jóképű, és meg akarja tartani szőke bombázó feleségét? Újabb hibátlan skandináv thriller Jo Nesbø bestseller regénye alapján.

Roger Brown (Aksel Hennie – Hawaii, Oslo, Max Manus) sikeres vállalati fejvadász, gyönyörű feleséggel. Mellékállásban azonban műkincstolvaj, aki egy értékes festmény kapcsán összetűzésbe kerül egy valódi fejvadásszal (Nikolaj Coster-Waldau – A Sólyom végveszélyben, Trónok harca), aki nyomkövetésre specializálódott, ráadásul nagyon jóképű, és hamarosan nyakig, sőt, még mélyebbre merül a… bajba. Ám amikor azt hinnénk, véglényként végzi egy szakadék alján, az imádott nő pedig a rivális karjában landol, kezdődnek a csavarok.

Úgy tűnik, az észak-európai népeknek a vérében van a sötét iránti fogékonyság. A svéd Stieg Larsson tetovált lánya mellett a norvég Jo Nesbø (ejtsd: Jú Nesbö) fenyvesekkel vadregényes tájain bűnöző vagy bűnüldöző figurái is nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt években. Lecsúszóban levő, összetett személyiségű főhősök, társadalmi érzékenység, a történelem visszaköszönő szégyenfoltjai, gyomorforgatóan realista szex és/vagy erőszakos jelenetek, meglepő fordulatok jellemzik a jellegzetes hangulatú regényeket és jó esetben filmadaptációikat is. Nesbo első regénye egyébként előbb jelent meg, mint Larssoné, ám utóbbi világsikere neki is segített felkerülni a nemzetközi könyves listák élére. A Fejvadászok nem a szerző könyveinek visszatérő főhőséről, az alkoholista Harry Hole nyomozóról szól, hanem egy önálló történet.

Morten Tyldum (A legtöbb ember Kínában él…, Haverok) filmje részben hozza a Millenium-trilógia hangulatát. A legnagyobb különbséget a svéd thrillerhez képest a fekete humor és a pozitív szerelmi szál jelenti. A felütés szinte könnyed Brown monológjával, ahogy életéről és a tolvajlás szabályairól mesél, és kellően megalapozza a figurát. A kreatív bűnözést taglaló mese a film első harminc perce után aztán átfordul véres üldözésbe, melynek során a főhősről a civilizáció utolsó burka is lefoszlik. Innen szép nyerni!

 

Kinek ajánljuk?

A skandináv bűntörténetek szerelmeseinek. Alacsony férfiaknak.

Kinek nem ajánljuk?

Műkincstolvajoknak.

Hodejegerne / Headhunters – színes, feliratos norvég thriller, 100 perc. Korhatár: 16. Rendezte: Morten Tyldum. Szereplők: Aksel Hennie (Roger Brown), Nikolaj Coster-Waldau (Clas Greve), Julie R. Olgaard (Lotte), Synnove Macody Lund (Diana Brown), Kyrre Haugen Sydness (Jeremias Lander), Baard Owe (Sindre Aa), Joachim Rafaelsen (Brugd), Nils Jorgen Kaalstad (Stig). Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Hazai premier: június 28.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik