Kultúra

A tévében: kiszolgáltatott, lekezelt és megalázott nők

Gyilkossá kellett válnia; megjavult, de az egyház nem fogadta el; infantilis macilányként táncol, megerőszakolója újra keresi - női sorsok.

21:00, film+, Nikita
Na, Luc Besson nemes egyszerűséggel legjobb filmje, melyben oly ritka tökéllyel találkozik össze szenvedély, szerelem, akció, izgalom, dráma, humor, ahogy átlagos alkotók esetében egyszer ha egy életpályán összejön (Bessontól több nézett ki, de úgy tűnik, nála is ez az arány marad). A fiatal bűnöző lánynak a rendőrség egy lehetőséget kínál: átnevelik ügynökké-bérgyilkossá, vagy szevasz. Hatalom, megalázottság, kiszolgáltatottság, válaszutak és választások – Anne Parillaud tökéletes alakítása, melyet Tchéky Karyo, Jean Reno, Jeanne Moreau és Jean-Hugues Anglade tesznek még teljesebbé. Az ilyen filmek szokták egy életen át elkísérni az embert.

21:20, Viasat3, Rocky II.
Rocky jött, látott és győzött-vesztett. De az nem lehet, hogy annyi szív – úgyhogy eljő a második meccs ideje is Apollo ellen. Elvállalja? Ne? Amerika felrakta az i-re a pontot, mert az nem lehet, hogy az oly szent akarat… De kiegészíteni a tökéletest kell-e? Ahogy a Keresztapához nem kellett volna a többi rész (Coppola utólagos véleménye szerint), úgy tán ez sem volt épp szükséges. De elkészült. Stallone ír, rendez, játszik. 

22:00, National Geographic, Titkok és ereklyék II: Rejtélyes Mária Magdolna
Az Újszövetség egyik legérdekesebb alakja Mária Magdolna, akinek megváltozása az egyik legjobb hír azon embertársainknak, akik követtek már el bűnt. De mit kezdett vele az egyház? Tudható-e róla valami a szent könyveken túl? (Kell-e tudni róla többet?) 

23:45, Duna TV, Koncertek az A38 hajón – Rutkai Bori és a Specko Jedno
Idézek “tangóba takart meztelen éj, űrdiszkó, bunker funky, BKV-jam, reformkori fúziós rock” – hát igen, Gyapjas Betonka megalkotójának zenei teljesítményét és stiláris mélységeit nehéz lenne ennél jobban jellemezni. Egy nagylány bőrébe bújt kicsi – jéghidegen az igazi.

23:55, m1, Az ötödik sarok
Tony Bill rendezett már repülős romantikus háborús nyálfilmet (Flyboys), dokumentumfilmet egy kultikus, fekete-fehér pornófilmről (Mély torok mélyén), és ezt a romantikus drámát is, melyben egy lányt (Jodie Foster) ismét elkezd zaklatni egykori megerőszakolója (John Torturro), ezért aztán egy volt barátjánál (Tim Robbins) keres menedéket, ám ezzel csak súlyosbít helyzetén. Egy film 1987-ből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik