mein-kampf (mein kampf, )
Kultúra

Adolf Hitler WC-papíron

Gázkamra, halálfejek és Hitler-bajusz egy művészeti kiállításon. A Mein Kampf uszító gondolatait képzőművészek értelmezték újra.

Hitler könyve, a Mein Kampf legkésőbb 2016-ban újra megjelenik Németországban. Már a gondolat is heves vitákat vált ki országszerte. Nürnbergben olyan kiállítást nyitottak, amely a művet új kontextusba helyezi.

A párizsi Linda Ellia először Németországban mutatja be azt az összesen 534 művészien átalakított könyvlapot, amihez a Mein Kampf három példányát használta fel. A művésznő úgy tekinti projektjét, mint tiltakozást minden emberellenes ideológia ellen. „Azt akartam, hogy ne Hitleré legyen az utolsó szó” – hangsúlyozta. Az akcióval azt szeretné elérni, hogy lehetőleg minél több ember aktívan tegyen valamit a diktatórikus gondolatok ellen.

A tuniszi zsidó családból származó Linda Ellia saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent a diszkrimináció és a kirekesztettség. Családjával nyolcévesen hagyta el Tunéziát az egyre növekvő antiszemita hangulat miatt. Amikor évtizedekkel később saját lánya rátalált a Mein Kampf francia kiadására a család könyvszekrényében, először tanácstalan volt. „Végül megértettem, hogy a könyv számomra feladat”- meséli.

Hét évvel ezelőtt egyedül kezdte el a könyv lapjait átértelmezni, később barátai is csatlakoztak hozzá. Végül Párizs utcáin kérte meg a járókelőket, hogy az uszító iratot művészi módon értelmezzék újra. „Sokan úgy érezték, irritálja őket a kérés” – teszi hozzá.

A művészek szokatlan eszközökkel értelmezik Hitler uszító irományát, a Mein Kampfot.  A régi kiadások lapjainak egy részét a művésznő maga, más részét alkotótársai alakították át. A művek nemcsak azt fejezik ki, hogy a nácik tettei borzalmasak voltak, hanem Hitler nagyzási hóbortját is.

Az egyik könyvlapon Hitler majomként jelenik meg, egy másikon halálfejet látunk Hitler-bajusszal és a jellegzetes oldalválasztékkal. A művészek közt volt, aki a könyv minden oldalát halálfejekkel festette tele, mások WC-papírt terveztek, de volt, aki egy installációban Hitler koporsóját burkolta be a könyv lapjaival. Vannak a művek közt szögesdrót-megoldások is, melyek az áldozatokra emlékeztetnek. Az egyik művész drasztikus módon ábrázolta a Mein Kampfban propagált holokauszttervet: a nyomtatott sorok a könyv alsó szélére rajzolt gázkamra füstjébe torkollnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.