Kultúra

A tévében: kemény próbák

Görög-német. Gyötrő álmok. Titkok a múltból. Amerikai Párizsban. Botrány az esküvőn.

Kapcsolódó cikkek

20:15, m1, Görögország-Németország
Hát a sors a legjobb rendező, ezt tudjuk, ennél forróbb párosítás csak egy USA-Irán kosármeccs vagy egy orosz-grúz hokimeccs lenne, de hát ez is elég szép: az EU-ban hétről hétre sistergős nyilatkozatháborút vívó két nemzet között nemcsak állaszinten van feszültség (Görögországban vertek meg embereket azért, mert németeknek hitték őket!), a két ország médiája is növeli a feszültséget. És akkor jöhet a háború – persze reménykedjünk, hogy a futballisták a focira fognak koncentrálni. A papírforma német győzelmet ígér, de így volt ez Xerxész idején is, aztán a háromszáz spártai vitéz eléggé máshogy gondolta.

21:20, Viasat3, Suttogások a sötétben
Bergmani a cím, és van is lélektan a történetben: egy pszichológusnő női paciensétől borzalmas dolgokat hall, a barátja terrorizálja. A történetek a szakember álmaiba is behatolnak. Ugyanakkor megismerkedik egy férfivel, akivel viszont kezd. És persze a két férfi egy és ugyanaz. A főszereplő Annabella Sciorra. 

21:22, m2, Az admirális
Ennek a Rejtő Jenő-történetnek nagy kavarodás és tévedések vígjátéka áll a középpontjában: egy esküvőn jön össze egy örömapa, aki nem az, akinek mondja magát, de végül el kéne játszania, hogy mégis, ám ekkor megérkezik az a személy, aki rögtön le tudja leplezni, hogy mégsem az… Igazi klasszikus vígjátéki tévéjáték a 80-as évekből. 

23:10, m2, 2 nap Párizsban
Kétféle ember van, az egyik szerint Julie Delpy idegesítő és modoros, de ebben a filmben humoros volt, a másik ugyanezt az erényt a 2 nap New Yorkban filmnek ítéli meg. Akárhogy is, Delpy Woody Allent játszik úgy, hogy amerikai barátjával beállít párizsi családjához, ahol összeütközik az amerikai és a párizsi életforma, mentalitás, gondolkodás, és ezen mi nevetünk. Vagy nem, ez esetben a 2 nap New Yorkban-t kell megnéznünk.

0:55, m1, Rejtély
Ezért a filmért kapott Arany Pálmát Cannes-ban Michael Haneke először 2005-ben, idén pedig másodszorra – kemény, kopogós dráma ez a mester kérlelhetetlen nézőpontján át, amelybe bármelyikőnk belekerülhet, aki átlagos polgári életet ér – azaz mindenkinek van valami rejtegetnivalója. Ez is az eredeti cím: Caché, elrejtett. Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Anne Girardot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik