Kultúra

Börtönregény [filmpremier]

A Hollywoodban szalonképtelenné vált Mel Gibson ezúttal akciófilmben tér vissza, és egyedüli gringóként tesz igazságot egy mexikói börtönben. Meg kell hagyni, még mindig jól csinálja!

A történet in medias res egy autósüldözéssel kezdődik az amerikai-mexikói határon. A bohócmaszkos sofőr (Gibson) a hátsó ülésen vérző kollegájával és kétmillió dollárral végül a mexikói oldalon landol, onnan pedig egyenesen az El Pueblito börtönbe kerül. Ez a hely inkább emlékeztet gettóra vagy falura, mint fegyintézetre, „a világ leglepattantabb plázája”, ahogy a névtelen hős megjegyzi. A korrupciónak köszönhetően minden kapható, virágzik a csempészet és a drogkereskedelem, és persze a kiváltságosok külön lakrészben élnek. Gibson túlélő karaktere csakhamar kiismeri és feltalálja magát, és barátságot köt egy tízéves fiúval és annak anyjával. A fiúról azonban kiderül, hogy köszönhetően ritka vércsoportjának a helyi kiskirály, Javi védence. A főhősnek pedig hamarosan nyomára akad, akitől a pénzt lopta.

Amióta Gibson már nem vállalható rasszista megjegyzései és botrányai miatt, csupán néhány barátja és volt munkatársa kéri fel szerepelni, például Jodie Foster, tavalyi hódos drámájába, vagy jelen esetben Adrian Grunberg. Utóbbi Gibson rendezőasszisztenseként dolgozott korábban, és első játékfilmje főszerepén korábbi mentorának ajánlotta fel, aki kapva kapott az alkalmon. Akármennyire leírta magát, Gibsonnak még mindig jól áll a simlis westernhős szerepe. Ez az akciófilm ugyanis inkább rokonítható a vadnyugati műfajjal, mint a szokásos börtönfilmekkel.

A nem túl szerencsés narrációval kezdődő film rossz is lehetne, de nem az. Sőt, villámgyorsan felépül a mítosz, és működni kezd. A börtönbeli élet szaftosan sűrű, a kisfiú és anyja személye jól eltalált, a korrupció képei hitelesek, mégsem ránt magával a mocsok. Gibson homályos múltú, láncdohányos, szerencsevadász karaktere hányaveti stílusával abszolút üt. Az élettel ellentétben, egy percre sem rendül meg bizalmunk a szinte Rejtő Jenői kóklerben, aki végig a vállán viszi a filmet, és kellő lendülettel ugrálja át a gyakran feltűnő forgatókönyvbeli bakikat.

A szökés és leszámolás is megfelelően hozza az előírt lövöldözés mennyiségét, bónuszként egy gyönyörű lassított felvételes párbajjal, és néhány lábujj is elköszön gazdájától. Külön kiemelendő a szellemes kalaplengetés Clint Eastwood előtt. Ha nem is lesz a film kultikus darab, egy fülledt nyári estére kiváló szórakozást jelenthet.

Kinek ajánljuk?

Westernkedvelőknek. Akik szerették a színész nyolcvanas-kilencvenes évekbeli filmjeit.

Kinek nem ajánljuk?

Akik egy életre kiábrándultak Mel Gibsonból.

Get the Gringo – színes, feliratos, amerikai akciófilm, 95 perc, 2011 (16). Rendezte: Adrian Grunberg. Szereplők: Mel Gibson (Driver), Peter Stormare (Frank), Dean Norris (Bill), Bob Gunton (Mr. Kaufmann), Patrick Bauchau (Surgeon), Scott Cohen (Frank ügyvédje), Stephanie Lemelin (titkárnő). Forgalmazó: ProVideo Kft.

Hazai premier: június 21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik