Kultúra

Így fociznak a magyar írók

Focis felolvasóest (irodalom, felolvasóest, írók boltja)
Focis felolvasóest (irodalom, felolvasóest, írók boltja)

Vannak dolgok, amihez mindenki ért Magyarországon. Ilyen a politika, és persze a foci. Talán ez vezette az Írók Könyvesboltjának munkatársait, amikor 2x45 perc - foci és irodalom címmel, beszélgetést és felolvasást hirdettek a fociról.

Ha nem is vagyunk kint az EB-n és a VB-n is egy hat gólos égés az utolsó szereplésünk, foci irodalomban jók vagyunk. És itt nem csak Végh Antal könyveire gondolhatunk. Van nekünk Esterházy Péterünk, aki ugye elég közel van, vagy inkább volt a focihoz, de a most inkább politikusként szereplő Kukorelly Endre tollán is táncol néha labda.


Fotók: Neményi Márton

Pláne a lábán. Sajó László sem panaszkodhat, ha focis írásait kérik számon. Kőrösi Zoltánnak pedig egyenesen a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság előtt pár nappal jelent meg, Az utolsó meccs című novellás kötete, amely az alcíme alapján történeteket mesél el a titkos magyar focikönyvből.

Az MMKA egykori elnöke látszólag futballélményekről számol be, egyúttal azonban az országról, az itt élőkről mesél. Ahogyan a délutáni melegben is csak úgy tűnt, hogy Kukorelly Endre és Kőrösi Zoltán a fociról vitatkozik. Nem a konzervatív és a zöld próbálja túlbeszélni a másikat, majd kedvesen bókolva tisztelegni a előtte.

Csak úgy tűnt, hogy Mészáros Sándor a Kalligram kiadó főszerkesztője is Kassai Viktorról beszél és Esterházy Péter a fociról olvas fel. Úgy tűnt. Az Írók Könyvesboltjában Budapesten, egy nappal a Csehország – Portugália negyeddöntő előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik