Kultúra

Ultimátumot kapott a Tabán és a KINO

mozi (mozi)
mozi (mozi)

Nyolcnapos haladékot kapott két fővárosi artmozi terembérleti tartozása rendezésére - miközben leépülnek az állami támogatások. Ez pedig a bezáráshoz vezethet.

Az igényes filmeknek nincs könnyű dolguk ma Magyarországon. A mozik között a tömegfilmeket favorizáló plázák törnek előre, vidéken alig maradt artmozi mutatóba, és Budapesten is egyre nehezebb a működtetésük. 2011-ben hosszú ideig nem kapták meg a már megítélt támogatásokat az MMKA megszüntetési procedúrája miatt, most pedig két mozi sorsa pecsételődhet meg.

A KINO és a Tabán Pest és Buda két tán legkarakteresebb mozija, mindkettő kifejezetten találkozóhely, közösségi tér, ami állítólag egy konzervatív fővárosi, avagy országos vezetésnek kiemelten fontos érték.

Olyan mozikról van szó, amelyek nem csak a filmélményhez biztosítják a “katedrálist” (szakemberek szerint a befogadás élményébe beszámít, hogy nem otthon, hanem a kellő helyszínen történik meg, kiváltva a film mellé a katedráliseffektust). Most viszont a mozikat tulajdonló Budapest Film Zrt. 8 napos határidővel követeli az elmúlt hónapok alatt felhalmozódó terembérleti hátralékot.

Amelynek a két mozi nem tud megfelelni, mivel az artmozis támogatás jelenleg szünetel (“átalakítás alatt”), a Filmalap “gyorssegély” támogatása március óta “folyósodik”, azaz még nem sikerült megérkeznie… A Budapest Film keménységét pedig a Fővárosi Önkormányzat hajthatatlansága váltotta ki – amely egyszer már megvonta a támogatást, most pedig még a bérleti díjak tekintetében sem tud türelmesebb lenni. Nem az állam csecsein szeretne tehát lógni ez a két intézmény, csupán minimális rugalmasságot szeretnének egy jó cél, a kulturálisan izgalmas, érdekes filmes hozzáférés és (valós) közösségi terek érdekében.

Ezzel a fonák helyzettel mindkét mozi helyzete ellehetetlenül – pedig a nehezedő gazdasági helyzet kapcsán máris számos leépítés történt mindkét helyen.

És akkor vonulhatunk át a plázákba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik