Kultúra

A tévében: idő- és egyéb utazások

A bátorság nem lator dolog, a Ferrari sem a fán terem, a pannont teret viszont motor szeli át, akár az időt Van Damme.

18:55, Filmmúzeum, A lator
A 70-es évek dekadenciájának kifutása lehet ez a film, az olaszok gunyoros olvasata Jézus történetéről – amit a 80-as években a szocialista Magyarország is bemutatott. Akkor még nem tombolt a mindig csak magunk felé érvényesített, Amerikából importált érzékenységkultusz, a másságtól való félelemből táplálkozó jó modor, mely szájkosarat tesz a képmutatásra, de csak az marad. Ma már ez a divat ideológiai irányultságra tekintet nélkül – a humortalanok félelme. És a humortalanok, a gyávák mindig rosszul végzik – mondjuk politikai pártok akarják nekik előírni, mikor harangozzanak.

20:00, National Geographic, Gyáróriások: a Ferrari
Minden gyerek álma, ahol a piros sportautók készülnek – és persze a férfiak nem kis hányada szívesen nézne végig, ahogy szorgos olasz kezek elkészítenek egy ilyet az utolsó polírozásig. 

20:05, Duna World, Pannonia 3 keréken – Tivadartól Nagyecsedig
Magyarországot más sokan sokféleképpen bejárták, repülővel, biciklivel, másfél millió lépésben, Harsányi Csaba és Bruckner Róbert ezúttal egy 1959-es Pannonia oldalkocsis motorkerékpáron fedezik fel Pannóniát. Most épp a legkeletibb térségbe, Szatmárcsekére, Tiszabecsre, Túristvándra és a Tisza egyéb kanyarulataira vetődnek el a 3000 km, 510 település közül, amit érintenek körútjuk során.

21:00, film+, Időzsaru
E film története egy Mézga Aladár-kaland is lehetne, de ehelyett egy Van Damme-akciófilmé. 1994-es, ám a történet 2004-ben játszódik. De nem a Medgyessy-kormány végnapjairól van benne szó, hanem arról, hogy immáron lehetséges (volt) az időutazás. Márpedig akkor időbűnözők is vannak – az időutazást betiltja a TEK. (Mármint Téridő Ellenőrzési Központ.) És aki felügyeli, hogy senki ne mehessen vissza az időben, az nem más, mint Van Damme, az időzsaru. Volt. Lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik