Kultúra

Nem bírja tovább a Rockmaraton

Több mint 120 zenekart és 40 ezer érdeklődőt várnak július 9. és 14. között Pécsre a tizenkettedik, egyben utolsó Rockmaratonra.

“Idén olyan rangos külföldi fellépők lesznek, mint a Soulfly, élén a thrash/death metál legnagyobb ikonjának tartott Max Cavalerával, a szimfonikus power metált képviselő finn Stratovarius, a folkmetált játszó, orosz Arkona vagy a skót Alestorm” – mondta Varga Zoltán operatív szervező a pénteki pécsi sajtótájékoztatón.

A rendezvény hagyományos helyszínén, a Malomvölgyi Arborétumban koncertet adó húsz külföldi együttes között lesz a punkzene történetének részét képező brit GBH, a szlovák Konflikt és az argentin Argies. Az Egyesült Államokból a Crowbar, a Suffocation, a Carnifex, a Texas in July vagy a műfajban a legtechnikásabb csapatok közé sorolt Origin érkezik Pécsre.

A hazai felhozatalban a fiatalabbakhoz szóló Depresszió, valamint az idősebbek kedvence, a P. Mobil egyaránt ott lesz, de fellép a Tankcsapda, az Ossian, a Pokolgép, a Lord vagy a Deák Bill Blues Band is. Mint elhangzott napi öt-hétezer látogatóra számítanak.

Varga Zoltán megerősítette azt a tavaly év végi hírt, miszerint az idei lesz az utolsó Rockmaraton. Indoklása szerint a nehéz gazdasági helyzet, különösen a kedvezőtlen euróárfolyam miatt évről-évre egyre nehezebb megrendezni az eseményt, és szeretnének szépen, “egy nagy bulival” elbúcsúzni a közönségtől. Az idei fesztivál büdzséje mintegy 50 millió forint, ebből euróban 13,5 milliót költenek a külföldi vendégzenekarokra.

Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere azt mondta, hogy a Rockmaratonnak helye van a városban, fontos része a kulturális kínálatának. Ezért reményét fejezte ki, hogy nem az idei lesz az utolsó rockfesztivál a Malomvölgyi Arborétumban.

A sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy az elmúlt tizenegy Rockmaratonon összesen mintegy ezer együttes lépett fel, produkcióikra 180 ezer ember, köztük sok külhoni, erdélyi és felvidéki magyar fiatal volt kíváncsi. A fesztivál 2006 óta adott otthont a Local Heroes nemzetközi tehetségkutató magyarországi válogatójának, ezzel évente mintegy félszáz kezdő magyar rockbandának biztosított lehetőséget a bemutatkozásra. A rendezvényről bővebben a www.rockmaraton.hu internetes oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik