Kultúra

Tűzzel, vassal, késsel, fegyverrel

Június 16-án, szombaton a Tűzzelvassal fesztivál tölti meg élettel a Rác utcai Skanzent.

Egész napos kulturális rendezvénnyel várja a látogatókat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Rác utca minden kis szegletébe. Az egyesület első számú küldetése a népi kézművesség, a tárgyalkotó hagyományok megőrzése és támogatása. Céljuk a feledésbe merülő kés- és bicskakészítő mesterségek népszerűsítése. A rendezvény üzenete pedig az, hogy nagyon fontos továbbörökíteni az utókor számára a kihalásra ítélt mesterségeket. Ennek jegyében rendezik meg immár 9 éve a Tűzzelvassal fesztivált.

Hogy mitől egyedi a rendezvény a fesztiváldömpingben? Színvonalas, tisztán kézműves fesztiválból nagyon kevés van az országban, azok közül pedig ez az egyik legkarakteresebb, egy valóságos kis ékszerdoboz. Különlegességét adja még, hogy egy emberközeli és interaktív kamarafesztivált álmodott meg az egyesület, ahol a résztvevők személyes résztvevői lehetnek a programcsokornak. Ezt szolgálja majd a körbeállható alacsony színpad is, mely szinte megfogható élményt nyújt.

Lesz késhasználat bemutató, idén a halfilézéssel a középpontban, ahol megtudhatjuk, hogy milyen eszközzel és hogyan kell feldolgozni a halat. Idén is késesek, tőrösök, kovácsok és fegyverművesek fogják bemutatni mesterműveiket. A tavalyi év után újra lesz borbélyműhely, borotva kiállítás, kovácsműhely, lópatkolás és birkanyírás.

A szerb templom kertjében kézműves játszóházak, szerb gasztronómiai különlegességek, az ország késes, tőrös, kovács-és fegyverkovács mestereinek kirakodóvására és az egyesület tagjainak kézműves vására várja az érdeklődőket. A gyerekek pedig az önfeledt játék mellett el is készíthetik saját játékaikat.

Lesz fotópályázat is, nemcsak profi fotósok munkáját várják a szervezők, hanem a látogatók legjobban elkapott, kedvenc pillanatait is.Reggeltől estig tart az ingyenes fesztivál, ágyúlövéstől tűzugrásig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik