Kultúra

Piranha 3DD [filmpremier]

Vérfürdő mutáns halakkal, csupasz didikkel és David Hasselhoff tízpontos cameójával. John Gulager filmje a nagyszámú leharapott végtaggal együtt is inkább vígjáték, mint horror.

A Victoria tónál történt csúnya mészárlás után a vérszomjas őskori halak a közelben nyíló víziparkot célozzák be. A pénzéhes tulajdonost hiába igyekszik meggyőzni mostohalánya, hogy nem jó az ötlet; az idő csodás, izzanak a naptejes palackok, a bikinifelsők lekívánkoznak, és maga David Hasselhoff, a Baywatch sztárja a megnyitó díszvendége. A piranhák csak erre várnak.

A dög-filmek rendezője, John Gulager igazán viccesre vette a figurát. Nem annyira az ijesztgetésre, inkább az olcsó hatásvadászatra feküdt rá: a hangsúly a pucér melleken és a literszámra locsolt véren van a leginkább paródiának tekinthető opuszban. Na meg az infantilis ízléstelenségen. Levágott pénisz, leharapott gyerekfej, vaginába és ánuszba szorult hal – a félelmet kevésbé, inkább rosszullétet keltő képsorokon jó esetben is csak zavartan heherészik az ember.

A cameókon szórakozhatunk leginkább. Gary Busey éjszaka horgászó redneck farmere, Christopher Lloyd zakkant tudósa, Ving Rhymes tolókocsis seriffje, aki fegyverét műlába helyére illesztve írtja a kis ragadozókat amolyan Terrorbolygó-stílusban – mind a helyükön vannak. De még náluk is jobb az ironikusan önmagát alakító kiöregedett sorozatsztár, az aranybarnán kamerába pózoló Hasselhoff, aki teljesen megdöbben, amikor a sok rajongó között egy olyan kissrác kér tőle segítséget, aki egyik filmjét sem látta. Amikor életmentésre kerülne sor, pláne zavarba jön, hiszen életében először valakit tényleg ki kellene húznia a vízből.

A halak pedig annyira túlkarikírozottak, hogy már nem is félelmetesek. Mintha páncélsisak lenne a fejükön – így nem is meglepő, hogy áttörik az acéllemezt, sőt, az üveget; és mivel a törzsfejlődés megállíthatatlan, nem nehéz kitalálni, mi a következő lépés. Szó szerint.

Kinek ajánljuk?

Kezdő horrorfilm-nézőknek. A paródiák kedvelőinek.

Kinek nem ajánljuk?

Akik nem szeretik idoljaikat levitézlett korszakukban látni.

Piranha 3DD – színes, feliratos, amerikai horror, 83 perc, 2012. Rendezte: John Gulager. Szereplők: Danielle Panabaker (Maddy), Chris Zylka (Kyle), Matt Bush (Barry), Christopher Lloyd (Mr. Goodman), David Hasselhoff (önmaga), Katrina Bowden (Shelby), Gary Busey (Clayton), Allison Mack (Kara Jones), Jean-Luc Bilodeau (Josh), David Koechner (Chet). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: június 14.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik