Kultúra

Senkinek nem kell, a köztévé kipróbálja

3d az MTV-n (mtv, magyar televízió, 3d)
3d az MTV-n (mtv, magyar televízió, 3d)

150 ezer embernek indít 3D extraszolgáltatást az MTVA.

A Magyar Televízió kísérleti 3D-s tévécsatornája június 25-től lesz nézhető. Akinek szerencséje van, a fővárosban lakik, ráadásul az Antenna Hungária szolgáltatja neki a digitális adást, már a foci-Eb döntőjét is 3D-ben nézheti. Ha nem, akkor csak az Eb-döntő után próbálhatja ki a méregdrága tévéjét. De akkor sem marad tartalom nélkül.

3D Omega

Ahogyan Rákay Philip Károly, az M1 és az M2 intendánsa elmondta, lesz tartalom bőven. Most még ugyan dolgoznak rajta, hogy mi, de Omega-koncert, meg Republic 3-D biztosan lesz. Ha a magyar televízió nézőinek javát adó nyugdíjasok esetleg erre nem pörögnének rá, akkor sincs baj. Jön egy csomó természetfilm, sőt egy kastélyokat bemutató 3D-mozi is. Persze, hogy legyen fogódzó a felgyorsult világban, az MTV különlegességeket is műsorra tűz az új csatornán. Az MTV archívumában megtaláltak ugyanis két több évtizedes térhatású felvételt is. Az egyiken Takács Marika bemondó beszél arról, milyen lehet a jövő televíziója, míg a másik egy beszélgetés, amit Szentgyörgyi Alberttel vették fel évtizedekkel ezelőtt. Ezeket rövidített változatban lehet majd megtekinteni az m3D-n.

 

Vízilabdadöntő 3D

A fő attrakció természetesen az olimpia lesz. Budapesten és vételkörzetében ingyenesen fogható csatornán is lehet majd nézni az olimpiát 3D-ben, július 2-ától azonban az egész országban nézni lehet majd az adást, persze megfelelő televízió birtokában. A UPC a prémiumcsomag előfizetőit ajándékozza meg a lehetőséggel. Úgy tudni, hogy a T-Home is elérhetővé teszi a 3D-s adást, de még nem döntötték el, melyik csomagba teszik.

Kinek lesz a mozi?

A csatorna bemutató sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy itthon mindössze százötvenezer 3D-képes készülék található. Legalábbis a forgalmazók statisztikái szerint. Az egyik ilyen készüléket gyártó cég, a Samsung mindenesetre komolyan veszi a dolgot, és az Antenna Hungáriával közösen megfinanszírozza a költségeket. Igaz, az olimpia 3D-s jogainak többletköltségét az adófizetők pénzéből működő közmédia fedezi. Sőt. A plusz 3D-s filmeket is az MTVA vásárolja. Persze az intendáns mindenkit megnyugtatott, hogy a térhatású filmeknek lesz sima változatuk is, ezért tulajdonképpen szinte semmibe nem kerül az egész játék. Csak kísérleti jelleggel történik a csatorna indítása, egy állandó, 3D-s tartalmakat sugárzó adó beindításáról az itt szerzett tapasztalatok nyomán döntenek – tette hozzá Szabó László Zsolt, aki most vezérigazgató-helyettes.

A 3D. forrás: Wikipédia
A 3D mozikban vetített filmek nézéséhez a polarizált szemüveg az ideális megoldás. Az IMAX 3D és a RealD mozik is a polarizált fény egyedi tulajdonságaival érnek el kimagaslóan jobb 3D-s élményt.

 

Nincs rá igény

A konkurencia nem is halott a dologról. Mind a TV2 mind az RTL Klub illetékesei tőlünk értesültek a piaci pozícióikat veszélyeztethető hírről. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója határozottan állította, hogy ők bizony nem készülnek 3D-s adásra. „Nincsenek ilyen terveink. Az RTL Klub mindig annak megfelelően tervez, hogy mi az igény. Én nem látok a 3D-adásokra jelentős piaci és nézőigényt.”

Másik nagy csatorna sem tudott az MTV forradalmi újításáról. A TV2 nem tervezi, hogy 3D-adást közvetítsen a közeljövőben. A 3D-s televíziózás még csak kevesek kiváltsága lehet, a TV2-nek pedig országos kereskedelmi televízióként továbbra is elsősorban a szélesebb nézői igények kielégítése a célja – mondta Koltay Tamás, a TV2 szóvivője.

Hogyan?

A 3D-s adás megtekintéséhez természetesen 3D-s képességekkel ellátott tévékészülék szükséges. A hazai 3D-s tévékészülékek piacát szinte teljes egészében a két koreai gyártó, a Samsung és az LG uralja – eddig azonban zömében Blu-ray kiadványok vagy számítógépes játékok révén lehetett kihasználni a tévékészülékek képességeit. A harmadik nagy gyártó, a Panasonic megbízásából végzett tavalyi kutatás szerint a nagyobb nyugati országok háztartásainak mintegy negyede rendelkezik majd 3D-s tévékészülékkel 2014 végére. Arra azonban nem tér ki a kutatás, hogy mi a helyzet Magyarországon. Mindenesetre nem az MTVA lesz az első szolgáltató, amelyik megpróbál betörni erre a piacra. Egy kósza kísérlete volt az UPC-nek és az Eurosport-nak 2011-ben, amikor a Roland Garrost közvetítették 3D-ben. Arról nem szóltak a hírek, mekkora volt a siker, de az lehet jelzésértékű, hogy idén már eszükbe sem jutott megpróbálni a térhatású közvetítést.


Megmutatták
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A térhatású olimpiai közvetítéseket egyes hazai Cinema City mozikban is lehet majd nézni. A cég azt ígéri, hogy ezer forintnál alacsonyabb jegyárért, a főváros mellett néhány vidéki nagyvárosban is. Az m3D csatorna működése az olimpia záróeseményével, augusztus 12-én ér véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik