Kultúra

Guruló galéria sürgősen otthont keres

Több mint egy éve vándorol egy kiszuperált cirkuszi kocsi Budapesten. Ez a kocsi azonban nem akármilyen kocsi. Egy különleges fotóművész különleges kiállítóterme üzemel benne.

A kocsi megálmodója, és megalkotója, Matyasi Gábor fotóművész – civilben szájsebész – saját zsebből hozatta rendbe, üzemeltette, és arról álmodozott, hogy a nem mindennapi kulturális attrakcióra előbb vagy utóbb más is felfigyel.

Amszterdamban, Párizsban vagy Berlinben minden bizonnyal így is történt volna, de Budapesten, eddigi állomáshelyein leginkább csak a bajt és a tehert látták benne.


Fotó: Kummer János

A kocsi illetve a fotógaléria először jó darabig a Fővárosi Nagycirkusz előtt álldogált, de ez valamelyik illetékesnek nem tetszett, így kénytelenek voltak majd’ egy év után a cirkusz udvarára bevontatni. Ott sem maradhatott sokáig, így tulajdonosának új hely után kellett néznie. Egy darabig úgy tűnt, a Gödör mellett nyugalmat találnak, ám ez a terv sem jött össze. Jelenleg egy külváros telephelyen talált menedékre – ki tudja, meddig?

Matyasi Gábor fotóművész nem mindennapi munkáira már külföldön is felfigyeltek. Képei többnyire tárgyfotók, élő modellt életében talán csak egyszer használt. Ami pályatársaitól megkülönbözteti, az, hogy extrémebbnél extrémebb tárgymodelljeit nem Photoshoppal, hanem saját kezűleg, fogorvosláshoz, illetve szájsebészethez használt műszereivel állítja elő. A modellek így egyben egyedi szobrok is.


Fotó: Kummer János

A galériában azonban nem csak az művész saját anyagai kaphatnak helyet, hiszen szívesen teret enged más művészeknek, bemutatóknak, sőt egyedi kívánságra még parti is rendezhető az ódon cirkuszi kocsiban.

Egyszóval, mecénások, cégek, alapítványok és egyéb szervezetek, itt a lehetőség, hogy felkarolhassanak egy érdekes, új kezdeményezést. Matyasi Gábor azt mondja, ő bármilyen megoldásra nyitott. A lényeg, hogy kreatív és különleges álma ne menjen füstbe!

A cirkuszkocsi-galériáról további infók itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik