Kultúra

Plakátfiúból visszafogott képzőművész

Beri Ary (Beri Ary)
Beri Ary (Beri Ary)

Berencsi Attila, akit a többség még mindig Beri Aryként ismer, több mint 20 év hallgatás után tért vissza: egy kiállítással és egy kiskoncerttel.

„Van ebben a srácban valami” – súgja az egyik vendég a másiknak, Berencsi Attila kiállításának megnyitóján, a Symbolban. A mondat, ami Attilával kapcsolatban valószínűleg nem először és nem is utoljára hangzik el, a tehetség ugyanis ott van minden alkotásában. Emiatt lett a Szerelem első vérig című film Fügéje, a San Sebastiani Filmfesztivál legjobb színésze, de ugyanez a zsenialitás árad a dalaiból és festményeiből is. Egyszóval mindenből, amibe csak belekezd.

Más kérdés, hogy Attila nem hajlandó erről tudomást venni és elmondása szerint nem is akart soha. Egy 2010-es vele készült riportban – 20 év után először – elmondta, mindig is utálta, hogy megismerik. Elvesztette a humorérzékét, amikor tinédzserként elvállalta a Szerelem első vériget, néhány év múlva pedig, amikor pontot tett a színészkedés végére, bujkálni kezdett az emberek elől. „Próbáltam úgy lenni a világban, mintha nem lennék ott, csak nehogy megismerjenek” – mondta akkor az interjúban.


A képre kattintva galéri nyílik
Fotó: Kummer János

És azóta is. Még a saját kiállítása megnyitóján is. Mert a vendégeket Herczeg Zoltán, divattervező köszöntötte. Aki beszélt arról, hogy lettek barátok ezzel a „nagyon nem egyszerű csávóval” és arról is, tulajdonképpen miért nem létezett soha Beri Ary, akit a rajongók követeltek Berencsi Attilán.

A művész Attila helyett a képei beszéltek, amit június 14-ig most a Symbol Art Galériában bárki megnézhet. Csupán a megnyitó végén néhány perc erejéig bukkant elő gitárjával és miközben félszegen mosolygott néhány percig a fotósoknak, lélekben már az esti kiskoncertre készült. Mert neki a beszédnél és a filmnél sokkal hitelesebb eszközei vannak – és lesznek mindig – amivel meg tudja mutatni a belső világát. A zene és a festés ilyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik