Kultúra

A tévében: káeurópai történetek

Nekünk itt a térségben általában átnyúl a politika a fejünk felett, de most ide figyel a világ pár napra: indul a foci-EB.

17:05, m1, Futball-EB, Lengyelország-Görögország
Emlékszem, amikor a magyar küldöttséget dühös magyarok fogadták a reptéren, mert a magyar-horvát, szinte biztos befutónak mondott foci-EB-pályázatot váratlanul legyőzte a lengyel-ukrán. Mészöly Kálmán tehetetlen dühe sírógörcsben tört a felszínre – és íme, most elkezdődik az EB, melyre árnyékot vet a Timosenkó-ügy, Ukrajna putyinizálódása (ebben speciel mi is versenyképesek vagyunk). Vajon milyen lesz az esemény? A lengyeleket nem féltem, az ukrán oldaltól afféle kínai olimpiára/dél-afrikai VB-re hasonló katonai biztosítású valamit tudok elképzelni, nem önfeledt fociünnepet. Szegény görögöket pedig még az ág is húzza, a csőd Damoklész-kardja a fejük felett, és akkor még a házigazdákkal is kell kezdeniük. Karagúnisz, hozz össze legalább egy 11-est!

20:00, Discovery Channel, EB 2012: Tervezőasztaltól a kezdőrúgásig
Akit egyébként a foci mellett a szervezés is érdekel, ebből az ismeretterjesztő műsorból megtudhatja, hogy kell magát a füvet, a pályát megfelelővé tenni a nemzetközi előírásoknak. Interjúk, beszámolók teszik érthetővé, miért is olyan hihetetlenül nagy feladat megszervezni egy ekkora eseményt. 

21:15, TV2, Derült égből Polly
Ez a Ben Stiller-Jennifer Aniston-film elő-előfordul a műsoron, de kivételesen az sem bánja, aki már látta, hogy ma este megintlátható lesz. Mert John Hamburg forgatókönyvíró (Apádra ütök-filmek) első rendezése igazán szórakoztatóra sikeredett. Egy kockázatelemző igazi tervező ember, ám ennek ellenére hidegzuhany éri a nászútján. Nem sokkal utána találkozik egy lánnyal, aki mindenben az ellentéte – ahogy esik, úgy puffan típus, a tervezés halála. Vajon ennek a két tűz és víz embernek van bármennyi esélye is arra, hogy egy pár legyen?

21:30, eurosport, Roland Garros, elődöntő
Bár nagyon úgy tűnt, ezúttal Tsonga, Del Potro és Ferrer komolyan átírja az utóbbi évek GS-tornákon megszokott teniszforgatókönyvét, végül csak Ferrer tudta véghezvinni a dolgot, a másik három, a “nagyok” (Federer, Nadal, Djokovics) végül ott lesz az elődöntőkben. A Federer-Djokovics meccsek mindig hatalmasak, senki nem mondhatja előre, mi lesz, még ha elsőre a szerbet tartanánk is esélyesebbnek. De ekkor lép be a Federer-faktor, a zsenialitás, s ahogy egy éve épp a svájci törte meg Djokovics veretlenségi sorozatát, most is simán győzhet. Egy nem sima meccsen. A másik elődöntő egyértelműbbnek tűnik: a remek Ferrer tán elvehet egy, akár két szettet is, de három salakos szettet elvenni Nadaltól – erre ma tán csak Djokovics képes. Meglátjuk. 

22:10, Duna World, Elszakítva
Amit a vicc kollektív bölcsessége  a nevetés görcsoldójába rejt (“Hol lakott eddig a bácsi? – Hát az Osztrák-Magyar Monarchiában, aztán Csehszlovákiában, majd a Magyar Királyságban, a Szovjetunióban, most meg itt Ukrajnában. – Hát bátyám, maga sokat költözött! – Én? Ugyan, ki sem mozdultam Ungvárról.”), az a valóságban tragédia, félbetört sorsok és elszakított családok történetét jelenti – a kelet-európai ember kiszolgáltatottságát. Egy ilyen sorsot, történetet mond el ez a dokumentumfilm is egy ungvári férfiról, akit háromévesen elvettek a szüleitől, mert a történelem épp úgy hozta, hogy a politikusok átrajzoltak pár határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik