Kultúra

Van egymilliója könyvre?

könyv (könyv, olvasás, )
könyv (könyv, olvasás, )

98 kiadó összesen 333 újdonságával találkozhatunk a csütörtökön kezdődő 83. Ünnepi Könyvhéten.

Ha valamennyi újdonságot meg akarnánk vásárolni, akkor 909 ezer forintot kellene fizetnünk. 333 új kötetet jelentetett meg a csütörtökön kezdődő könyvhétre 98 kiadó. A könyvek átlagára 2746 forint.

Tarján Tamás a rendezvény beharangzóján három művet emelt ki. Egyrészt az Édes hazám – kortárs közéleti versek című versantológiát, amelyben az első helyen Csoóri Sándor, a másodikon Gergely Ágnes versét olvashatjuk. „Nem sok olyan antológiánk van, amelyben ők ketten egymás mellett szerepelhetnek” – mondta az irodalomtudós. Tarján emellett Temesi Ferenc Bartók című nagyszabású regényét, valamint Darvasi László Vándorló sírok című novelláskötetét is ajánlotta az olvasók figyelmébe.

Az idei kínálatban számos “nevetésre ingerlő” kiadvány kapott helyet, figyelemre méltó például A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötet, Györei Zsolt gyűjtése vagy Sipos Ferenc Nevében él a nemzet című műve – véli Tarján. Hiányolta azonban, hogy a könyvhét nem reflektált Ottlik Géza, Örkény István, Thurzó Gábor, Várkonyi Zoltán, Hegedűs Géza centenáriumára. Szerinte ezen szerzők megérdemelték volna műveik újrakiadását. Hozzátette: bár a magyar drámairodalom virágzik, méltatlanul kevés drámakötet jelent meg.

Tarján Tamás szerint a magyar “középpróza” és a magyar irodalomtörténeti munkák emelkednek ki a mezőnyből, ez utóbbiak közül kitért például az Ady Endréről szóló munkákra, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum által közzétett, Móricz Zsigmond 1926-29 között írt naplójára, Lackfi János Csak úszóknak! című kötetére. Mint fogalmazott, az ünnepi könyvhét egyik legreprezentatívabb könyve Veres András Kosztolányi Ady-komplexuma című könyve, amely a Balassi Kiadónál jelent meg.

A könyvhét megnyitóját hagyományosan egyik évben egy határon túli, a következőben pedig egy hazai alkotó tartja. Idén Ferdinandy Györgyre esett a választás, aki csütörtök délután négy órakor tartja meg a megnyitóbeszédét a Vörösmarty téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik