Kultúra

Prometheus 3D [filmpremier]

Ridley Scott rég várt sci-fije kevésbé az Alien-mozik előzményfilmje, inkább egy új mítosz alapköveit igyekszik lerakni. Az űrhajó fedélzetén Noomi Rapace, Charlize Theron és Michael Fassbender.

A görög mitológiában Prométheusz ellopja a tüzet az istenektől, hogy elvigye az embereknek, és csúnyán megfizet érte. Az Alien és a Szárnyas fejvadász rendezőjének új filmjében az űrhajó viseli ezt a nevet, mely fedélzetén tudósokkal az élet eredetét, vagy ha úgy tetszik, az emberiség teremtőjét keresve száll le 2093-ban egy távoli univerzum holdján, az LV-223-on. Ott azonban olyan ellenféllel találják magukat szemben, amely nem csak az életüket veszélyezteti, hanem a Föld pusztulását okozhatja.

Bár korábban sokan előzményfilmként hivatkoztak rá, az óriási hájppal és titoktartással övezett sci-firől jó tudni, hogy nem a Giger által tervezett, hosszúfejű szörnyekre fókuszál. Több ponton is kapcsolódik a korábbi Alien-opuszokhoz, elsősorban az 1979-es első filmben feltűnő elefántfejű Space-Jockey karaktere révén, akit itt Tervezőnek hívnak. Ezek a lények lennének az emberiség teremtői? De akkor miért tartalékolnak gyanúsan bugyborékoló fekete folyadékot sok-sok ampullában?

A két legfontosabb szerepben Noomi Rapace (A tetovált lány, Sherlock Holmes 2.) hívő archeológusként, Michael Fassbender (Éhség, Shame) pedig öntudatra ébredt, szőke androidként látható. Mindketten remekelnek, főként az utóbbi, az igazán emlékezetes jelenetek egyértelműen hozzájuk kapcsolódnak. A filmtörténet emlékezetes figurái közé biztosan bevonul Rapace Dr. Elisabeth Shaw-ja, amint műtétet hajt magán végre, vagy Fassbender tökéletesre csiszolt androidja, amihez a színész David Bowie földönkívülis filmjét és az Arábiai Lawrence-t tanulmányozta. Tegyük hozzá, talán csak kettejük karaktere igazán kidolgozott. Ugyanez nem mondható el Charlize Theron figurájáról, aki az expedíciót finanszírozó Weyland cég megbízottja, vagy Idris Elba szkeptikus kapitányáról. Theron egyébként remekül hozza a jégkirálynőt, de karaktere a film felénél hosszú időre eltűnik a képből.

A sci-fi horror műfajának megújítója azzal a szándékkal tért vissza a hozzá talán leginkább illő zsánerhez, hogy újabb korszakalkotó mesterművet alkot. Egyértelműen a nyár első blockbustere lesz, mégis van egy kis hiányérzet. Scottot ezúttal ugyanis jobban érdekli a létfilozófia, mint a történetmesélés. Miközben a hit keresi a választ a legfőbb kérdésre, a mese bizonyos szálai elindulnak, aztán elenyésznek a sötétben. Erős, emlékezetes, fantáziadús az ismeretlen világ látványvilága (mindenképpen IMAX-ben javallott megnézni), van bőven izgalom és bizarr horror is, de a történet kidolgozására jóval kevesebb energia jutott, és ez rányomja a bélyegét az összképre. Ridley Scott már nem tudja megugrani a saját maga által felállított lécet.

Kinek ajánljuk?

Alien-rajongóknak, a „honnan jöttünk” kérdés megszállottjainak. Fassbender és Rapace-hívőknek.

Kinek nem ajánljuk?

Akik szerint nem lehet megismételni az első két Alien-film sikerét.

Prometheus – színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 126 perc, 2012. Rendezte: Ridley Scott. Szereplők: Michael Fassbender (David), Noomi Rapace (Elizabeth Shaw), Charlize Theron (Meredith Vickers), Idris Elba (Janek kapitány), Patrick Wilson (Charles Weyland), Guy Pearce (Stannison), Rafe Spall (Milburn), Logan Marshall-Green (Holloway), Kate Dickie (Imora), Sean Harris (Fifield), Emun Elliott (Chance), Benedict Wong (Ravel). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: június 7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik