Kultúra

Keresik a legszínesebb magyar szót

halolaj-szinesváros (színes város, legszínesebb magyar szó)
halolaj-szinesváros (színes város, legszínesebb magyar szó)

A budapesti Erzsébet téren lehet pályázni a szóvirágokkal. A fődíj két hetijegy a Sziget-fesztiválra.

Országos pályázaton keresi a legszínesebb magyar szót a Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport. A budapesti Erzsébet téren kirakott szavakra az interneten lehet majd voksolni.

A nevezés az Erzsébet téri Akvárium tetején található köztéri üzenőfalon keresztül zajlik. A nevező itt kirakja az általa legszínesebbnek ítélt szót, majd az őt és munkáját ábrázoló fotót elküldi a szinesvarosmozgalom@gmail.com e-mail címre. A kiírásra 18 éven aluliak és 18 éven felüliek külön kategóriában jelentkezhetnek. A fődíj két darab hetijegy a 20. Sziget-fesztiválra, a további díjazottak a program támogatói által felajánlott ajándékokat nyernek.

A pályázat részleteiről a www.szinesvaros.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A legszebb magyar szót kereső hasonló szavazást Kosztolányi Dezső 1933-ban indította el a Pesti Hírlapban, amelyet ettől kezdve minden évben megrendeztek. Akkor a láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír szavakat találták a legszebbnek az emberek.

Az 1991-ben indított kampányban az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel a listára. Balázs Géza nyelvész 2009-ben, a magyar nyelv éve alkalmából meghirdetett szavazásán pedig az édesanya mellett a lenolaj, édesem, fricska, cipőfűző, szerelem, pillangó, guriga, szeretlek és alkony szavak győztek. A “kuka” rovatba akkor a celeb, izé, projekt, deviszont, lúzer, beinvesztál, igazándiból, tevőleges, ténykérdés és szapul kifejezések kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik