Kultúra

Tarolt a Beatles

Elvis Presleyt is megelőzte a Beatles a lemezkiadási toplistán, neki volt a legtöbb listavezető száma az elmúlt hatvan évben.

A Beatles együttes számai szerepeltek legtöbbször a lemezeladási toplisták élén II. Erzsébet királynő uralkodásának elmúlt hatvan éve alatt – közölték a gyémántjubileum alkalmából.

A négytagú zenekar több mint negyven éve feloszlott, de előtte 17 számuk is a toplista csúcsára került. Több mint 1 milliárd lemezt adtak el csak a 2000-es évek közepéig. A BBC – Radio2 hétfőn sugározza a királynő 1952-es trónra lépése óta leggyakrabban játszott hatvan zenész számait.

A Beatles után Elvis Presley, Cliff Richard és Madonna következik a sorban. A hivatalos statisztika szerint Cliff Richard 124 száma jutott fel a negyvenes toplistára, és 14 került az élére. Madonna is több mint hatvanszor énekelte be magát a legkelendőbb negyven közé – írta a BBC portálja.

Bár Rihanna csak 2005-ben debütált, 10. helyezésével mégis megelőzte a 13.-ként végző Rolling Stonest, Mick Jaggerék ugyanis 1981 óta nem kerültek a legjobb tíz közé. Paul McCartney, akit a Beatles és szólókarrierje révén kétszer vettek a listára, a 11., George Michael saját dalokkal a 21., a Wham! tagjaként pedig a 43. helyet érte el.

A rádiós visszaszámlálást Tony Blackburn vezeti, aki úgy fogalmazott, hogy a válogatás szenzációs betekintést nyújt a zene elmúlt hatvan évébe, és bemutatja, milyen hatások érték az olyan modern sztárokat, mint Rihanna és Katy Perry.

Korábban megírtuk, a VAM Desing Center egy Beatles örök című sorozatot tervez a nyárra. Lesz tribute koncert, rajongók és gyűjtők napja, illetve hasonmásverseny is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik