Kultúra

A tévében: Trianon, apokalipszis, képmutatás

A Duna TV képmutatása mellett ember nem lakta világot és egy focimeccset figyelhetünk ma meg.

20.30, m2, Magyarország-Írország
A pénteki kellemes meglepetés után az olykor reményteli és egyre kiegyensúlyozottabb játékot nyújtó magyar fociválogatott tulajdonképpen hazai meccset játszik, hisz állítólag az íreket történelmük, habitusuk, helyzetük miatt a Nyugat magyarjainak hívják. Bár Juhász sérülése miatt a védelemben nagy rés tátong majd, remélhetőleg eggyel többet lövünk a mostanában nem annyira acélos, de azért jó íreknek (emlékezhetünk, ahogy a VB-re Henry kezezéses gólja miatt nem jutottak ki), mint amennyit kapunk.

20:40, m1, Ábel a rengetegben
Tamási Áron neve mostanság a Nyírő-újratemetés, és kegyeletsértés (lásd még hamvak az aktatáskában) kapcsán került elő, és ma sem irodalmi önértéke, hanem a június 4-i trianoni emléknap indította a köztévé szerkesztőit arra, hogy az archívumból előszedjék a leghíresebb regényének filmváltozatát. Ez egy igazán bölcs történet, mind a híres “azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” mondat, mind a természetközelség, mind a miatt az együttműködés miatt, ami ebben a fimprodukcióban valósult meg: Mihályfy Sándor operatőre a remek Vivi Dragan Vasile, forgatókönyvírója Kányádi Sándor, producere és vágója pedig szintén román – és ez az együttműködés, otthonépítés, emberi hidak emelése a legjobb válasz az egész Trianon(-szerű lépések és mentalitás (hivatkozzon az akár a magyar nemzet üdvére)) jelenségeire.

21:20, spektrum, Élet az emberek után II.
Más léptékű tragédiákról is essen azért ma szó – nemrég jött a hír, hogy pár miliárd év múlva a Föld lakhatatlanná válik, mert a Tejút és az Androméda-köd galaxisok összeütköznek, De ekkor már rég senki sem fog tudni az emberről, akinek épített környezete azért még egy darabig őrzi majd az emlékét. De meddig? Remek rekonstrukciós-fikciós képek, felvételek lesznek láthatóak ebben a műsorban a lekonyulófélben lévő Eiffel-toronyról, és egyéb apokaliptikus mementókról.

22:35, m1, Szlovákmagyarok
Galán Angéla, tehetséges riporterünk Magyarországon született, Felvidéken nőtt fel, és ismét Magyarországon dolgozik. Kettős identitásáról készítette el diplomafilmjét, a személyes hangvételű dokumentumfilmben barátai, ismerősei, rokonai beszélnek erről a kettősségről, kulturális jelenségről, amit a kisebbségi lét jelent.  

0:15, Duna TV, Trianon legendái
Tudjuk, a Duna TV léte is Trianonnak köszönhető, a kisebbségi magyarságnak pedig nincs szívbe markolóbb téma, mint Trianon. Ezért is lehet, hogy a tévé főműsoridőben Koltay Gábor Trianon című történelemferdítő giccsét adja le, majd éjnek évadján a történész Ablonczy Balázs és Zeidler Miklós által készült könyvből építkező ismeretterjesztő filmet, amely kis túlzással azokat a dolgokat igazítja ki, rakja helyre, amelyek a Koltay-filmben elhangzanak. Más kérdés, hogy ezen a kései órán hányan szereznek majd tudomást arról, hogy nem is úgy volt… De a csatorna mossa kezeit – ők tárgyilagosak és szakszerűek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik