Kultúra

Fregoli szindróma a Régi Zsinagógában

Réti Anna Fregoli szindróma cím táncszínházi előadását mutatják be a Régi Zsinagógában június 5-én, kedden. A darab középiskolásoknak

Felöltözünk. Talán átváltozóművészek vagyunk? Pedig néha nagyon nem szeretnénk azok lenni. Csakhogy nem mindig vagyunk a magunk urai. „Ha az életéhség uralkodik fölöttem, azt kell tennem, amire a vak ösztön utasít, loholnom kell és kapkodnom, mert egyetlen pillanatban sokfélét követel, meg kell zavarodnom, mindig a vágyak és a kívánságok és a szenvedélyek, mindig sietni, nehogy valamit elmulasszak, gyűjteni, aggódni, félteni, félni, éhezni, szomjazni, célok és hatalom és vagyon és becsvágy és jólét és kényelem után, amit saját ösztönöm felfal.”
Felöltözünk. Magunkra húzunk minden elképzelhető réteget, egyiket a másik után, míg már ki sem látunk belőle.
Felöltözünk. Mindannyian átváltozó-művészek vagyunk. Blöffölünk – vagy már azt sem tudjuk, blöffölünk-e.
Vetkőzzük le? Válasszunk réteget? Levetkőzzünk?

A fregoli szindrómás beteg azt hiszi, hogy a különböző emberek igazából egyetlen, folyamatosan átváltozó személy. A betegség Leopoldo Fregoli olasz átváltozó-művészről kapta nevét.

A Fregoli szindróma Réti Anna Lábán Rudolf-díjas táncos-koreográfus, Claudio Stellato Belgiumban élő olasz előadóművész és koreográfus, Amos Ben Tal Hollandiában élő izraeli táncművész, koreográfus, zenész, a Noblesse nevű rockzenekar vezető énekese és gitárosa, valamint Újvári Milán táncos-korográfus, a Radioballet nevű projekt vezetője első közös munkája.

„Leopold Fregoli átváltozó művész neve állandósult a közbeszédben. Több mint 70 éve holt. Neve él. Közismert. Kevesen tudják, hogy gyors öltözéses, parókacserélő, személyiségváltoztató artista volt. Egész estét kitöltő, énjét megsokszorozó pantomimikus színdarabokat játszott el egymaga. Párizsban, vagy a Nagymező utcai Somossy Orfeumban teljes évadot is kitöltött szemcsaló műsora.
Réti Annának igaza volt, amikor a címben fonákra fordította a szállóigét. A színpadon hegynyi ruhahalom. Belevetődnek. Kibúnak belőle. (…) Megvívnak egy-egy ruhadarabért, kabátért, nadrágért, lemberdzsekért. (…) Erőszakosak. Odaadóak. Félnek egymástól. Megnyugvást keresnek. Remek partnereik a másodkézből talált használt ruhák. Csupa groteszk ötlet, kristálytisztán kivitelezett mozdulatsor folytonos átalakulásuk, személyiségcsereberéjük, míg csak mindketten alsóneműre nem tépik egymást. Akkor kiragyogva rátalálnak párjukra. Boldogan megnyugszanak.”
(Molnár Gál Péter: Fregoli – Újvári Milán és Réti Anna táncestje a Trafóban, Nol.hu)

Fotó: Bozits József

Alkotók: Réti Anna, Claudio Stellato, Amos Ben Tal, Újvári Milán
Előadók: Újvári Milán, Réti Anna
Zeneszerző: Amos Ben Tal
Dramaturgiai munkatárs: Hudi László, Szőke Sándor
Jelmez: az alkotók és Szűcs Edit
Tér: Rácz Dóra
Fény: Pete Orsolya
Technikus: Pelle Zoltán
Adalszöveg Ferencz Győző Fraktál-tudat című versének felhasználásával készült

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik