Kultúra

Hófehér és a vadász [filmpremier]

A Grimm-mese igencsak átírt változatában a szoknyás hajadonból páncélos amazon lesz, a Gyűrűk Ura sötétsége pedig átitatódik a Bambi-féle giccsel.

Nagy divat a klasszikus mesék remake-je. A tavalyi A lány és a farkas gótikus Piroska-ferdítés után elkészült két újraértelmezett Hófehérke verzió is. Jelen írás tárgya ígéretesnek tűnt az alaptörténetet feldobó, modernizált karakterekkel: a vértben lovagló Hófehérrel, a piás Vadásszal és a bandita törpékkel. Emellett legalább annyit nyomott a latban, hogy az Alkonyat-saga Bellája, Kristen Stewart alakítja a királylányt, Chris „Thor” Hemsworth a vadászt, a gonosz királynőt pedig a még mindig meseszép átváltozó művész, Charlize Theron. Már az előzetesből is látszott, hogy van fantáziája a látványtervezőnek meg az Alice Csodaországban producereinek, értő szemek választottak markáns helyszíneket. Nincs is baj a felsoroltak egyikével sem. A színészek első osztályúak, a három főszereplő sztáron túl olyan zsenik brillíroznak törpeként, mint Bob Hoskins, Ian McShane, Nick Frost vagy Ray Winstone, akiknek remek gegeket írtak. A rendezéssel és főként a vágással azonban komoly problémák vannak.

Rupert Sanders úgy gondolta, megcsinálja a maga opus magnumát, ami nem is lett volna baj, ha nem egy Bambival megspékelt Gyűrűk Ura-Avatar-Jedi visszatér mix a végeredmény. Itt-ott konkrét képsorokat üdvözölhetünk régi ismerősként, például hegygerincen vonulást, különleges lényekkel teli erdőt és fák mögül kikukucskáló ewokokat.

Az is komoly gond, hogy nem tudta eldönteni, kinek készíti a filmet. Hol túl sötét, hol túl rózsaszín. 16 éven felülieknek cikinek tűnhet a paradicsomi idill rókával, nyuszival, fehér szarvassal megkoronázva, náluk fiatalabbaknak viszont túl durva a film, néha horrorba hajló és erőszakos. A vadász csókjától meg a Bruno Bettelheim-iskola tagjainál fog kiakadni a műszer.

Sajnos az alapművek gigászi terjedelmét is kötelezőnek érezte a direktor, pedig kivághatta volna a hősi halott búcsúztatóját sok más dagályosra nyújtott jelenettel együtt. A speciális effekteket illetően pedig amilyen jók a szilánkharcosok és a troll, olyan bizarrak a Gollamra hasonlító tündérek. A mérleg tehát erősen billeg. Nagy kár a kiváló színészekért, ötletekért, látványvilágért – az egészet tönkrevágja az olló hiánya.

Kinek ajánljuk?

Klasszikus tündérmese-remake rajongóknak. Akik bármit megnéznek, amiben Kristen Stewart szerepel.

Kinek nem ajánljuk?

Öregedő királynőknek.

Snow White and the Huntsman – színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 127 perc, 2012. Rendezte: Rupert Sanders. Kristen Stewart (Hófehér), Charlize Theron (Ravenna királynő), Chris Hemsworth (Eric, a vadász), Ian McShane (Beith), Ray Winstone (Gort), Nick Frost (Nion), Toby Jones (Coll), Bob Hoskins (Muir), Sam Claflin (William herceg). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: május 31.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik