Kultúra

Az igazi lazulás a Pohoda Fesztivál

Holnap jön a nyár első napja, és ha nyár, akkor bizony fesztiválozás.

Természetesen tudjuk, hogy itthon nagy dolgok vannak készülőben: Faith No More a VOLT-on, 20 éves a Sziget és a többi és a többi, mi most mégis inkább kilépünk országunk határain kívülre és egy olyan fesztiválra szeretnénk ráirányítani a nyájas olvasó figyelmét, ami kicsit más, mint az itthoni fesztiválok (nem feltétlenül jobb, csak más).

Az utunk nem visz túl messzire, hiszen arra buzdítanánk mindenkit, hogy pakolja fel a hátizsákját és vágjon neki ennek a pár kilométernek. Szlovákia, azon belül is Trencsén az úti célunk, ahol idén is július elején (5-e és 7-e között) kerül megrendezésre a Pohoda Fesztivál.

Ha csak az alapjait nézzük az egésznek, miszerint is koncertek, koncertek, koncertek, sör, bulizás és a többi, akkor könnyedén hihetnénk azt, hogy ez a fesztivál is pont olyan, mint a többi, pedig ez egyáltalán nem igaz. Miben más akkor hát a Pohoda fesztivál? A hangulatában. A fesztivál elnevezése is magában rejti már az erejét, a pohoda ugyanis valami olyasmit jelent, hogy lazulás. És ez teljes mértékben jellemző is a fesztiválra. Eddig akárhányszor részt vettünk ezen a három napos dzsemborin, mindig újra és újra rá kellet jönnünk, hogy lazulni nagyon jól lehet pálinka nélkül is, hogy nem törvényszerű, hogy meg kell fulladnia tömegtől – itt ugyanis pont annyi embert engednek be a fesztiválra, ahányan még kényelmesen jól tudják magukat érezni -, nem mellékesen pedig fesztivált rendezni lehet úgy is, hogy tényleg csak jó zenekarokat hívok meg. Nem kell feltétlenül világsztárok sorával elkápráztatni a nézőket, egyszerűen csak jó zenék kellenek, mindenféle stílusból. Persze lesznek itt azért top kategóriás zenekarok is, de azért a cseh és a szlovák undergrounddal is könnyedén megismerkedhetünk. Egy röpke fellépői névsort azért ide biggyesztünk: Lou Reed, Kasabian, Orbital, The Horrors, The Kooks, Aloe Blacc, Emiliana Torrini, Public Enemy, Portico Quartet, Eskmo, Femi Kuti, The Heavy, The Asteroids Galaxy Tour, Anna Calvi, CAribou… Akinek esetleg némely nevek nem mondtak túl sokat az gyorsan keressen rá az interweben, mert ezek tényleg  nagyon jó zenék. De azt is meg lehet tenni, hogy egyszerűen csak kimegy az ember a Pohodára, ellazul és meglepetésként jobbnál jobb zenékbe fut bele. A Pohoda már csak ilyen.

Bővebb infó a fellépőkről, az árakról és az egész Pohodáról: www.pohodafestival.sk .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik