Kultúra

A tévében: átalakulások, újjászületések

Fémből hulladék, Holmes-ból House, filmből előadás, majd film, üldözőből áldozat, tévésből üvegfújó és bőrcserző.

19:00, National Geographic, Különleges építmények: A világ legnagyobb fémfeldolgozó gépe
Heavy metal-rajongóknak kötelező műsor: zúzás is, fém is, hatalmas is, épp csak a fejét nem rázza. Minden fémtolvaj álma, hogy ott lehessen, ahol ez a gép dolgozik, hisz óránként 450 autónyi fémhulladékot tud feldolgozni, amit milyen szépen lehetne értékesíteni a MÉH-telepen. Évente 9 millió egykori hasznos szerkezet végzi itt karrierjének egyik szakaszát, hogy aztán valami másként újjászülessen.

20:00, Duna TV, Cigányok ideje
Nem, ez nem a remek Kusturica-film 1989-ből, hanem annak a színházi feldolgozása (filmre véve) 2008-ból. Ismeretes, hogy Kusturica ekkorra már elveszítette formaérzékenységét, alázatát, újabb filmjei önfényezés, önismétlés ha nem is céljából, de eredményével születtek. Vajon ezzel a punk operával, amelyben saját együttese is szolgáltatja a zenét, a rendező saját szobrának egy újabb mellékalakját tudta elképzelni, vagy tényleg érdekes és értelmes újrafeldolgozását adta saját történetének? 

20:25, Viasat3, Dr. House
Mégpedig az első éved első epizódja, a pilot, a felvezető rész, amelyben megtudjuk, amit azóta mindenki kívülről fúj: milyen is ez az alak. De hát mégis a kezdeteknél újra ott lenni (ha még valaki nem látta volna(?), akkor meg külön öröm), ahogy Dr. House/Hugh Laurie, akit Sherlock Holmesról mintáztak az alkotók (egyszer Laurie arról beszélt, hogy barátja és alkotótársa, Stephen Fry egyszer még beléphetne a sorozatba, mivel Holmesnak is van egy bátyja, aki még nála is intelligensebb, zseniálisabb – ki tudja, tán Guy Ritchie látta ezt a beszélgetést, mert a Sherlock Holmes 2-ben Fry játszotta Mycroftot, Holmes bátyját) a színre lép.

21:20, TV2, A pók hálójában
Csavaros bűnügy játszódik ebben a filmben, amelyben a visszavonult kriminálpszichológus (Morgan Freeman) a postaládájába kapja egy emberrablás bizonyítékát az elkövetőtől. Akinek célja elkövetni a tökéletes bűnügyet – igaz, ezt már Kevin Spacey megcsinálta A hetedikben, de nem baj. Freeman megint lenyomja az ott már látott alakítását, mi pedig a gyerekrablás fölgöngyölítésének furfangjait ismerhetjük meg. 

0:00, m1, Angi jelenti: eltűnő szakmák
Galán Angéla a bőrcserzéssel és üvegfújással ismerkedik meg közelebbről, mindkettő nehéz, fizikai szakma, a cserzés ráadásul veszélyes vegyi anyagokkal való munkát is jelent, a fújáshoz meg tüdő kell, miközben a forró üveget egy hosszú csövön át formálja is az alkotó – az előbbit én annyira nem sajnálom, de az fújt üvegért kár lenne.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik