Kultúra

Kerekesszékes és ép gyerekek együtt

Különleges gyereknapi program egy belvárosi romkocsmában.

Gyermeknap története egészen 1920-ig nyúlik vissza. Elsőként Törökországban ünnepelték a gyerekeket, igaz ott még április végén tartották. Hozzánk 11 évvel később ért el, igaz akkor nem csak egy napot kaptak a porontyok. Egy egész hétig mindenki őket ünnepelte 1931-ben. Közben az ENSZ létrehozta az Egyetemes Gyermeknap intézményét. 1950-re itthon is egy napos lett az ünneplés. Május utolsó hétvégéjét jelölték ki és ma már a világ legtöbb országában ünneplik a Gyermeknapot.

Az ENSZ 1954-ben hozott határozatot a gyereknapról. A 836(IX) szerint „az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

Moziba is

A hétvégén Magyarországon vagy 1000 helyen tartanak játékos programot. A héten például ingyen mehetnek négy fővárosi moziba rászoruló budapesti gyerekek. De a hétvégén tartanak programot az állatkertben és a ligetben is. Igazán különleges program azonban egy belvárosi romkocsmában lesz.

Kocsmába a gyereket?

LOKÁL Kávézó és Bár kerthelységébe ugyanis nem egy klasszikus ugróváras, csoki evős, „papprita” koncertes program készül. Az ide látogató gyerekek ennél különlegesebb dolgot kapnak. Együtt játszhatnak mozgássérült gyerekekkel. Sőt a program szerint kipróbálhatnak egy kerekesszékes akadálypályát is. A szervezők szerint nagyon fontos, hogy már a kicsik azonosulni tudjanak a sérült emberek problémáival. A kerekesszékes akadálypályát a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja állítja fel.

Minden más is

Mindezek mellett persze lesznek hagyományos mulatságok is a május 27-i programban. A fél 11-es kapunyitás után gördeszka bemutató, de persze arcfestés is. Délben pedig a Dalmesterek szórakoztatják a gyerekeket. Persze a szülők sem maradnak program nélkül. Egymást váltja a színpadon az ef Zámbó Happy Dead Band, Bambi Beatz Dr. Melancholia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik