Kultúra

Men in Black – Sötét zsaruk 3. [filmpremier]

Visszatértek a fekete öltönyös, napszemüveges idegenrendészeti szakemberek speciális fegyvereikkel, hogy rendet tegyenek a galaxisban.

A Föld legszigorúbban őrzött börtöne a Holdon épült. Negyven év kényszerpihenő után innen szabadul ki Vadállat Boris, egy vérszomjas idegen faj utolsó képviselője. Célja az őt egykor letartóztató K ügynök (Tommy Lee Jones) megölése. J ügynök (Will Smith) ezért visszautazik 1969-be, hogy megállítsa a múltban, mielőtt örökre megváltoztatná a történelmet és elpusztítaná a Földet.

Az első két részt is jegyző Barry Sonnenfeld mindazt belepakolta a franchise harmadik részébe, amitől működött a nagy sikerű sorozat: pléhpofa főhősök csontszáraz humorral és ikonikus ruházattal, emlékezetes űrlény karakterek, akrobatikus akciók. Mindezt megdobta 3D-vel, ami a legtöbb filmtől eltérően itt működik is.

Az első film óta visszatérő poén, hogy melyik híresség űrlény. A harmadik etapból megtudhatjuk, hogy Lady GaGa és Tim Burton is az, meg a divatvilág össze modellje. A sorozat kiapadhatatlan humorforrása ez a „ki idegen és ki nem” játék, persze csak a két főhős, Tommy Lee Jones és Will Smith komplementer párosából fakadó poénok után. Egyik féléből sincs hiány az új részben, de meglepetést már nem okoznak. Az időutazástól kezdve azonban egyértelműen felpörög a film.

1969-et írunk, ami hálás kor, ha filmről van szó – tupírozott haj, erős sminkek, vad motorosok, flower-power, rasszizmus, és persze oldszkúl kütyük. Josh Brolin is telitalálat, aki K ügynök rezzenéstelen arcú fiatalabb kiadása, és jól passzolnak Smith-szel is. Emellett sikerült a mellékszereplő fronton is erősíteni a jövőbe látó Griffin figurájával, akit a zseniális Michael Sturbarg (Egy komoly ember, Gengszterkorzó) alakít, valamint Emma Thompsonnal, aki O ügynökként a szervezet új vezetője és K régi hölgyismerőse.

Az egyenleg nagyon jó: erős kezdés után rövidke lanyhulás, majd fordulatos, látványos kaland meglepő, erős érzelmi töltetű befejezéssel. A csúcspont viszont egyértelműen a briliáns Andy Warhol-partijelenet a legendás Factoryban. Már ezért az egyért megéri megnézni a filmet.

Kinek ajánljuk?

Napszemüveg és öltönyrajongóknak, akik szeretik a faarcú zsarukat. Akik mindig is gyanították, hogy Mick Jagger ufó.

Kinek nem ajánljuk?

Illegálisan itt tartózkodó űrlényeknek

Men in Black III – színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 106 perc, 2012. Rendezte: Barry Sonnenfeld. Will Smith (J ügynök), Josh Brolin (fiatal K), Tommy Lee Jones (K ügynök), Emma Thompson (O), Alice Eve (fiatal O), Bill Hader (Andy Warhol), Nicole Scherzinger (Lilly), Jemaine Clement (Boris), Rip Torn (Zed), Michael Stuhlbarg (Griffin). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: május 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik