Kultúra

James Bond rendezi Terence Hillt, Bruce Willis színházában

Kautzky Armand ()
Kautzky Armand ()

Nyolc bemutatót tervez a következő évadra a budapesti Új Színház.

A szűz és a szörny című darabot Kautzky Armand rendezi. Az eddig jórészt szinkronszerepeiről ismert művész, ha nem is szűz ebben a tekintetben, de még csak a második próbálkozása rendezőként. Mindenesetre Pozsgai Zsolt, akinek a Giorgio Pianosa néven írt Mert a mamának így jó című komédiája is szerepel a színház repertoárján, azt mondta, reméli, hogy még sokat rendez náluk a Soerii & Poolek zenekar promótere.

Vidékről jönnek

A Kautzky-rendezés egyik főszerepét Ujréti László alakítja, akit Terence Hill szinkronhangjaként ismerhet mindenki. A színház igazgatója Dörner György felidézte, hogy a vezetőváltás óta eltelt szűk négy hónap alatt két új darabot mutattak be, és azok, az értékelés szerint sikerrel mennek. Megemlítette, hogy a hétvégén 150 ormánsági nézőt hoztak ingyen színházazásra. Kodolányi János “Földindulás” című előadását három busznyi vidéki izgulta végig abból az apropóból, hogy maga a darab az Ormánságban játszódik, tehát a nézők a saját történelmüket látták.

Siker, siker hátán

Papp Gyula zenei vezető beszámolója szerint a közönség az elmúlt hónapokban komoly érdeklődést mutatott a teátrum zenei programja iránt. És itt nem csak az Ismerős Arcok nevű, az úgynevezett „nemzeti radikális” zenében igencsak népszerű zenekarra gondolt. Büszkén emlegette saját fellépését is a sikerek között.

 

Pozsgai Zsolt művészeti vezető, főrendező szerint megszűnni látszik “az az elhatárolódás, kirekesztés”, amely a vezetőváltást övezte. A 2012-13-as évadban a Nagyszínpadon mutatják be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámáját, Nyirő József Jézusfaragó ember című havasi játékát és Tamási Áron Ábel című zenés játékát.

Csurka is lesz

Ahogyan azt a színház vezetői korábban ígérték, lesz Csurka-darab is. A hatodik koporsó című, a trianoni döntésről szóló dramatikus dokumentumjáték ősbemutatójára készülnek, amit Dörner és Pozsgai közösen rendez, mert „az író így kívánta”. De nem csak a nagyszínpadon lesz darabja a MIÉP egykori elnökének. A Bubik István Stúdiószínpad műsora a következő szezonban Csurka István Deficit és Németh László Bodnárné című darabjaival bővül. A korábban bemutatott produkciók közül az Új Színház társulata a Földindulást, a Vendégséget, A szűz és a szörnyet, valamint Kocsis István Árva Bethlen Kata című történelmi játékát tartja műsoron.

Wass is

Az Új Színház közönségét zenés Wass Albert- és Reményik Sándor-estek is várják majd, és a teátrum elképzelései között szerepel, hogy meghívják Csoóri Sándort az Ifjú Muzsikás együttessel.

Dörner György szerint a régi társulatból távozók helyére, sokkal többen jelentkeznek, mint ahány művészt a színház fogadni tud. Mindemellett segíteni szeretnének a tehetséges, bár “nem eléggé sztárolt” színészeknek. Ezért itt játszanak majd olyan neves szinkronszínészek, mint Lux Ádám vagy Szabó Sipos Barnabás, de szerepet kap a Szerencsekerékben feltűnt Brunner Márta is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik