Kultúra

Bringával a betegekért

A nem veleszületett agysérültek rehabilitációját segítő Cortex - Agysérültekért Alapítvány tevékenységét és két móri műemlékszobor felújítását támogatják a május 26-i Móri karika elnevezésű jótékonysági kerékpártúra nevezési díjaiból befolyt összeggel a szervezők

Mondta el az MTI-nek Molnár Krisztina a rendezvény szóvivője. Tájékoztatása szerint a túra résztvevői 110, 50 és 25 kilométeres távon járják majd be a Mór környéki településeket és az azokat körbeölelő Vértes és Bakony erdei útjainak egy részét.A programba többek között bekapcsolódik Falusi Mariann énekes, a Megasztár zsűrijének tagja, valamint Fáy Miklós zene- és filmkritikus is.
Az immár hatodik alkalommal megrendezett kerékpártúra Mór város tradicionális rendezvényének számít. Minden évben nagy érdeklődés övezi – mondta el az MTI-nek Fenyves Péter (Fidesz) polgármester, aki kezdettől aktív résztvevője a túrának.
Hozzátette: tavaly az alapítvány tevékenységének segítése mellett Wekerle Sándor (1848-1921) egykori miniszterelnök szobrának felállítását támogatták a nevezési díjak befizetésével a résztvevők, idén pedig az agykárosultak rehabilitációjának támogatása mellett hasonlóan nemes célt, az 1739-ben készült Szent Sebestyén- és az 1844-ben felállított Szent Flórián-szobor felújításának megvalósítását segítik. A két műemlék köztéri alkotás rendbetétele Mór főterének és a városháza épületének európai uniós támogatással megvalósuló felújításához kapcsolódik.
Falusi Mariann már tavaly is részt vett a rendezvényen. Az MTI-nek azt mondta, nagyon fontosnak tartja a túra céljait, hiszen mindenkit érhet agysérüléssel járó baleset, betegség, amikor nagyon fontos lehet a teljes rehabilitáció. Úgy vélte, a résztvevők amellett, hogy nemes célokért tekernek, sokat tesznek saját egészségükért is, mert jó levegőn, szép környezetben sportolhatnak.
Gyengési Gábor neuropszichológus, az alapítvány egyik alapítója és a Móri karika szervezőinek egyike arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szerzett agysérüléses – a lassan népbetegségnek számító stroke-on átesett, illetve agydaganatban szenvedő vagy balesetet szenvedett betegek rehabilitációja hosszabb időt vesz igénybe. Kórházi körülmények között ez döntően csak a mozgásfunkciók javítására korlátozódik, a szellemi képességekben történt változások feltérképezésére, esetleges kezelésére csak kivételesen van lehetőség. A teljes rehabilitáció azonban csak komplex program keretében képzelhető el, ezért az alapítvány célja olyan klinikai neuropszichológiai intézet létrehozása, ahol mindez megvalósulhatna.
A Cortex olyan felnőtt járóbeteg-ellátó intézményt akar létrehozni, ahol nappali kórházi ellátásban foglalkoznának a szerzett agysérüléses betegekkel, valamint segítenének hozzátartozóiknak a gondozási feladatokra való felkészülésben. A megvalósításhoz első lépésként megfelelő épületre lenne szükség. Az még nincs, de a tervről nem mond le az alapítvány.
A neuropszichológus professzor szerint a Móri karika jó alkalom arra, hogy a problémára szélesebb körben is felhívja a társadalom figyelmét.
A Cortex – Agysérültek rehabilitációjáért Alapítványt 1992-ben alapította a móri származású Orosz Zsolt onkológus, valamint neurológus, pszichológus és logopédus barátai – Szentágotai János neuro-anatómus professzor védnöksége mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik