Kultúra

“Orbán Viktorra égető szükségünk van”

Orbán Viktor és te ()
Orbán Viktor és te ()

"A szerző most felelős állampolgárként osztja meg gondolatait közös dolgainkról. Meglehet, hogy gondolatai nem tökéletesek, vitat­hatóak. Ha vitára érdemesek, akkor megvitatandóak, s ha megvita­tandóak, akkor vitassuk meg őket!" Így szól a bevezetője annak a könyvnek, amit ma mutattak be.

A címben szereplő állítás az első sora az amúgy orvosi és lélektani könyvek kiadásával foglalkozó Oriold és Társai kiadó legújabb könyvének. Ez a cím volt, ami talán félrevitte a Hír Tv – Lánchíd rádió – MTI hármas szerkesztőit a mai sajtóbemutatón. De erről majd később.

A félős író

A könyvet Rudas János gyakorló szociológus és pszichológus, szervezetfejlesztési szakember jegyzi. A Magyar Narancsban jelentek meg írásai. Ezt szerkesztette most könyvbe az Oriold. Rudas egyébként írt már két könyvet a kiadónál, a Delfi örökösei és a Javne örökösei alapműnek számítanak a hazai szervezetfejlesztés és a szociálpszichológia életében.


Nem szeretném, hogy cselekedeteimet a félelem vezesse
Fotók: Neményi Márton

Most azonban inkább Orbán Viktor miniszterelnök érdekelte a szerzőt. A szerzőt, aki saját bevallása szerint fél. „De eljutottam odáig, hogy ha félek is, nem szeretném, hogy a cselekedeteimet a félelem vezesse”. Hogy valójában mitől vagy inkább kitől is fél, azt csak sejtjük. De Oriold Károly kiadó segít megérteni, mi a szerző dilemmája, amikor azt ecseteli a kókadt újságíróknak, hogy tegnap ez a mondat jutott eszébe: „Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség”. Majd azzal folytatja, hogy szerinte Rudas könyve „mindenki számára érthetően magyarázza el, hogy került az ország abba az állapotába, amiben van”.

Koki, Király

A fentebb említett médiahármas legaktívabb tagja, a Lánchíd rádió lelkes riportere már ekkor fészkelődik. Majd amikor az unalomba fulladó beszédek végén kérdezni is lehet, azonnal lecsap a lehetőségre. Jelzőket sorol a könyvből. Olyanokat, mint „koki királyság”, Orbán-rezsim, Orbán-rendszer. A kérdés pedig igen csak egyszerű, ha ilyen jelzők vannak egy könyvben, akkor nem egyértelmű-e, hogy kinek is szól?


Leírják, hogy Orbán-rendszer

Horthy-rendszer, Kádár-rendszer…

A szerző és a kiadó tiltakozik. Előbbi megengedőbb. Szerinte, ha a riporter úgy látja, ezek nem kiegyensúlyozott jelzők, akkor igaza lehet. Oriold Károly szerint viszont “ez pont olyan, mint a Kádár-rendszer, vagy a Horthy-rendszer”. Aztán, hogy ne legyen kétség igazsága felől, még hozzáteszi, hogy “én eredetiben olvasom a Die Weltet, a Frankfurter Allgemeine Zeitungot és a Financial Timest, és abban is leírják, hogy Orbán-rendszer”.

Csíz

A könyv egyébként a hatalom és a nép kétirányú függéséről szólna. Nem derült ki ugyan, hogy ha ez így van, akkor miért nem az elmúlt 22 évet vizsgálja és miért csak az elmúlt kettőt. Rudas azzal védekezik, hogy ő nem politikai elemző. Ő csak a „szociológusok között a legjobb pszichológus és a pszichológusok között a legjobb szociológus”. Ezért nem folyamatában nézte a dolgot. Csak egy pillanatfelvételt készített.


Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség

Itt már kiderül, hogy a célközönség valójában a miniszterelnök választói. Rudas János azt szeretné megmutatni nekik, hogyan viszonyul hozzájuk a „rendszer”. No meg azt is, hogy ők hogyan viszonyulnak a rendszerhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik