Kultúra

Filmes rügyfakadás a mozikban

Ismét Francia Filmtavasz - avagy bor, bagett, Bordeaux a vásznon.

Sanzont éneklő pár, kenyér és sajt a furgonban, bevándorlók gyerekei szervezkednek, környezetvédelem, balett, szerelem, halál – gyanúsan gyülekeznek a francia filmek a mozikban, ez nem lehet más, mint a Francia Filmtavasz. Az Anjou Lafayette szervezésében immáron másodszorra megrendezett, egyre bővülő, országos filmes napok az idén már Budapesten kívül Debrecenben (Apolló ART Mozi / május 17-20.), Egerben (Agria Mozi / május 24-30.), Jászberényben (Lehel Filmszínház / május 17-23.), Kaposvárott (Szivárvány Kultúrpalota / június 12-14.), Miskolcon (Művészetek Háza / május 31. – június 6.), Nyíregyházán (Krúdy ART Mozi / május 25-27.), Szegeden (Belvárosi Mozi / május 30. – június 3.), Szentendrén (p’ART Mozi / május 17-20.), Szolnokon (Tiszap’ART mozi / június 1-3.) és Szombathelyen (Agora Savaria Mozi / június 7-10.) örvendeztetik meg a frnacia filmek kedvelőit, a francia szabad szellem, friss légkör rajongóit. 

A filmek egy részét már láthattuk moziforgalmazásban, ilyen Mia Hansen-Love egyszerű, sallangmentes filmje egy producer haláláról (Gyermekeim apja), Francois Ozon Halál-trilógiájának költői darabja (Menedék), a környezettudatosságra, klímaproblémára figyelmet felhívó Severn, gyermekeink hangja vagy a francia filmes újhullám két központi figurájának, Francois Truffaut-nak és Jean-Luc Godard-nak kapcsolatát bemutató Ketten a hullámban.

Ugyanakkor most nézhető meg először az utóbbi évek legjobb francia krimijének kikiáltott Fehér éjszaka, Fréféric Jardin filmje, egy romantikus komédia, amelyben a suszter cipője mindig lyukas elv alapján egy párterapeuta szenved a kapcsolataiban (Életem szerelme), vagy a csodáa provance-i vidékeken játszódó, nosztalgikus hangulatú, különleges embereket a történet központjába állító A provence-i fűszeres. 

A részletes program és a filmek részletesebb ismertetése itt található meg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik