Kultúra

Kalózok! – A kétballábas banda [filmpremier]

Mi a fontosabb a kissé tökéletlen kalózkapitánynak, hőn szeretett dodómadara vagy az Év kalóza verseny? Az Aardman stúdió fergeteges animációs vígjátéka leiskolázza a Karib-tenger kalózait.

Kalóznak lenni jó: ott a végtelen tenger, az egzotikus helyek, a számtalan kaland, a válogatott társaság, na és temérdek kincs, már ha az embernek szerencséje van. A történet főhősének, a kalózkapitánynak ez utóbbi még sosem jött össze, mégis évek óta álmodozik , hogy egyszer elorozza az Év kalóza díjat a nagymenők, Büszke Bellamy és Penge Liz elől. Sorra fosztaná a hajókat a hét tenger hullámain, de egyiken sincs zsákmány. A szerencse mégis rámosolyog, amikor találkozik a természettudós Charles Darwinnal, aki meglátja a kipusztultnak hitt dodó utolsó példányát a kapitány vállán. Együtt indulnak a ködös Londonba a tudományos kiállításra, pedig ott él a kalózok legádázabb ellensége: Viktória királynő.

Az Aardman stúdió filmjeit érdemes figyelemmel kísérni, hiszen még mindig használják a hagyományos stop-motion animációs technikát. Ez a sorozatban gyártott, sokszor lélektelen digitális animációkkal szemben a személyesség érzetét hozza el a nézőnek, amiért le a kalappal előttük. Az egykori iskolateremtő Wallace és Gromit-filmek és az Elvitte a víz producere, a Csibefutam rendezője, Peter Lord ismét olyan filmet készített, mely hatévestől felnőttig mindenkinek első osztályú szórakozást jelent.

A jellegzetes fej- és fogszerkezetű gyurmafigurák részletgazdag és szellemes kidolgozása csak egy elem – elképesztően sűrű a matéria: nincs jelenet vizuális vagy verbális poén nélkül, és ezt egy szuflé könnyedségével tálalják. Emellett óriási szívvel és még több szellemességgel rendelkezik a történet, melyben mindenki megkapja a magáét: a hírnév ócska lufijába kapaszkodni vágyók, a royalisták, Darwin hívei, na meg a szakállasok. Megtudhatjuk, hogy a disznó nem gyümölcs, hogy a csimpánz a legjobb komornyik, felbukkan az Elefántember és Jane Austen is, de a film felfogható egy komplett leckének arról, hogy milyen furcsa szokásokkal bírnak ezek az angolok.

Kinek ajánljuk?

Az egész családnak. A Karib-tenger kalózai franchise ötletgazdáinak, hogy tanuljanak némi könnyedséget.

Kinek nem ajánljuk?

Akiket hidegen hagy a veszélyeztetett állatfajok kipusztulása. Aki sosem gyurmázott gyerekkorában.

The Pirates! Band of Misfits – színes, magyarul beszélő, angol-amerikai animációs film, 87 perc. Rendezte: Peter Lord. Magyar hangok: Király Attila (Büszke Bellamy), Horváth Lili (Penge Liz), Kerekes József (Charles Darwin), Borbiczky Ferenc (kalózkirály). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: május 17.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik