Kultúra

2 nap New Yorkban [filmpremier]

Julie Delpy Woody Allenre hajazó párkapcsolati vígjátékában a francia rokonok olyanok, mintha az Asterixből szabadultak volna. Jönnek, látnak, és tarolnak New Yorkban.

A 2 nap Párizsban folytatásában a fotós Marion (Delpy – Mielőtt lemegy a Nap, A grófnő) szakított Jackkel (Adam Goldberg), és közös kisfiukkal New Yorkba költözött. Sőt, együtt él új pasijával, Mingusszal (Chris Rock), valamint az ő előző házasságából született, 8 éves kislányával, Willow-val. Minden szép és jó, amíg fel nem tűnik Marion apja, húga, és volt barátja egy néhány napos vizitre.

Már a felütés erős: az angolul nem beszélő papát úgy kell a csempészkolbászok közül kiszabadítani a repülőtéren; a kissé nimfomániás húg, Rose, és a váratlanul beállító Manu pedig teljesen gátlástalanok, ha szexről vagy egy kis marihuána beszerzéséről van szó – még a gyerekek jelenléte sem tántorítja őket el a botrányos viselkedéstől. Marion idegei hamarosan nem csak a közelgő kiállítás megnyitója miatt lógnak cafatokban, de ez semmi ahhoz képest, amit Mingusnak kell kiállnia. Hát még a kapcsolatuknak.

Ha netán eszünkbe jut a film közben a New Yorki vígjátékok neurotikus mestere, nem véletlen. Woody Allennél volt gyakori, hogy a családi veszekedés során mindenki egyszerre beszélt, és senki sem tudta, valójában miről is van szó. De Julie Delpy tehetségesebb annál, hogy csak egy epigon legyen, és igen jó író: 2005-ben Ethan Hawke és Richard Linklater szerzőtársaként Oscar-díjat kapott a Mielőtt lemegy a Nap című elgondolkodtató, peripatetikus románc forgatókönyvéért. Azóta is abból merít, tegyük hozzá.

Legújabb filmje kissé felemásra sikeredett. Jócskán vannak fergeteges pillanatai, ezek leginkább a vendégek permanensen őrült viselkedéséből fakadnak, de jó az a jelenet is, amikor Marion a konceptuális műtárgyként elárverezett lelkét akarja visszavásárolni Vincent Gallótól, és összeverekednek. Ám az egyébként kiváló stand-up komikus és színész, Chris Rock és Delpy, mint frusztrált párocska kevésbé meggyőző, mintha nem működne köztük a kémia. Ha rosszmájúak akarunk lenni, a film olyan, mint a rendező: érződik rajta a spiritusz, de kissé zilált, és volna rajta mit kozmetikázni. Ha viszont akarunk egy jót röhögni a kínos családi látogatásokon úgy általában, kiváló választás.

Kinek ajánljuk?

Frankofiloknak, a cenzúrázatlan humor kedvelőinek, eltérő kulturális háttérrel rendelkező pároknak.

Kinek nem ajánljuk?

Akik amúgy is nehezen bírják elviselni a családjukat.

2 Days in New York – színes, feliratos, német-francia-belizi vígjáték, 96 perc, 2011. Rendezte: Julie Delpy. Szereplők: Chris Rock (Mingus), Julie Delpy (Marion), Dylan Baker (Ron), Brady Smith (Bob), Kate Burton (Bella), Malinda Williams (Elizabeth), Albert Delpy (Jeannot), Vincent Gallo (önmaga). Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai premier: május 17.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik