Kultúra

Philip ismerőse gyerekműsorokat kap a köztévében

Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója leváltotta posztjáról Gianone Pétert, az MTI Hírcentrum vezetőjét. A rádiós hírszerkesztő a Lomnici-botrány után került ebbe a pozícióba.

A Lomnici-ügy miatt kezdett éhségsztrájkot Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka, azóta az állásukból elküldött televíziós szakszervezeti vezetők. Kezdetben pártatlan vizsgálatot és Élő Gábor, Papp Dániel, Németh Zsolt és Hegedüs István kirúgását követelték, Élő menesztése és Papp áthelyezése után a két főszerkesztő-helyettes mellett Böröcz István, az MTVA és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatójának távozásáért tüntetnek. Úgy tudjuk, hogy Gianone már kinevezésekor jelezte, hogy csak rövid időre vállalja a Hírcentrum vezetését.


Nagy Navarro Balázs
Fotó: Neményi Márton

Más is megy

Nem csak az ő távozása az egyedüli változás a közmédiában. Úgy tudjuk a Gyermek és Ifjúsági főszerkesztőségen a Süveges Gergő intendánsi bukása után a gyermekeknek szóló tartalmak felfuttatásával megbízott Görög Athéna is távozik posztjáról. Helyére Horváth Vanda érkezik, aki korábban a Music Television szerkesztője volt. Úgy tudjuk, régi kollegiális és baráti szálak fűzik Rákay Philiphez, az M1 intendánsához, akinek szintén van zenetévés múltja. Az MTVA tájékoztatása szerint szakmai tapasztalatai alapján választották őt a Gyermek és Ifjúsági főszerkesztőség következő vezetőjének.


Rákay Philip
Fotó: MTI / Zih Zsolt

Hirtelen

Hirtelen távozik Poich Lóránd, aki eddig a Szórakoztató műsorok főszerkesztőségét vezette. A hírek szerint komoly része van abban, hogy például az On the Spot című műsor látható a magyar televízióban. A távozása olyan hirtelen történt, hogy még nem találták meg az utódját. Az MTVA közlése szerint azonban Poich közös megegyezéssel vált meg posztjától.


Poich Lóránd
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Összeolvadnak

A Népszabadság úgy tudja, hogy eldőlt, beolvad az MTI is a nagy közös cégbe, az MTVA-ba. A Hír24 információi szerint az MTI vezetőinek komoly problémát okoz, hogy egy olyan speciális tartalomszolgáltatást, mint a hírek, hogyan egységesítik úgy, hogy beleférjen a nagy közös kalapba.

A nagy közösködésből eddig csak az MTI menekült meg. Oda csoportosították a közmédiumok hírgyártását, az úgynevezett Hírcentrumot, a közös internetes portál, a Hirado.hu szerkesztőségének vezetését, és létrehoztak egy stratégiai tartalomfejlesztő részleget is. Az MTI a Hírcentrum miatt stratégiai fontosságú intézmény maradt, amely befolyásában vetélkedett az idén 69 milliárd forinttal és a tavalyi 900 fős kirúgás után is 2300 dolgozót foglalkoztató médiaszolgáltatási alappal.

Hiába leveleztek

Az MTI dolgozóinak nagy része áprilisban nyílt levelet írt Szalai Annamáriának, az NMHH vezetőjének, melyben a hírügynökség önállóságának megőrzését kérték, jelezve, hogy az MTVA nem biztosítja számukra az alapvető technikai felszereléseket sem. Szalai válaszlevelében azt tanácsolta, hogy a problémákat a munkáltatóikkal beszéljék meg a hírügynökség szakszervezeti vezetői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik