Kultúra

Berosált a rezesbanda

Új televíziós gyerekfilm forgatókönyvet írt a 75-dik születésnapját nemrég ünneplő Csukás István.

A Pom-Pom, vagy éppen a Keménykalap és Krumpliorr írója most Berosált a rezesbanda címmel írt filmet. Csukás István a Hír24-nek elmondta, hogy várja a végleges döntést a filmről, mert nagyon régen volt alkalma utoljára igazán nagy gyerekfilmen dolgozni. Az új filmet Mátyássy Áron, fiatal rendező készítené. Neki sem ez az első televíziós megrendelése. Ő rendezte az Átok című sorozatot, de például a Hajónapló című MTV-s produkció egyes részei is az ő nevéhez köthetőek. Mátyássy a Hír24-nek arról beszélt, boldog, hogy Csukással dolgozhat és ő is bízik benne, hogy a pályázatukat pozitívan bírálják el a hónap végén.

Csuki Bácsi

A készülő film producere Csortos Szabó Sándor, aki jelenleg is gyárt műsort a közmédiának. Mátyássyval közösen csinálták az Átok sorozatot, de rendezőként készített már filmet Hankiss Elemérről is. A producer a Hír24-nek elmondta: évek óta szerette volna, ha Csukással dolgozhat. Nagy kedvence volt például a Le a cipővel című 1975-ös film, aminek a forgatókönyvét szintén “Csuki bácsi” írta.

“Beszéltünk és azt mondta, itt van egy története amiből évek óta szeretne filmet. Elolvastam és egyértelmű volt, hogy ezt meg kell csinálni. Mátyássy Áronnal pedig a T.U.K. – Tanár úr kérem című filmen dolgoztunk együtt. Akkor tudtam, ha lesz lehetőségünk gyerekfilmet csinálni akkor neki kell rendeznie” mondta Csortos Szabó Sándor.

A részletek még titkosak

A filmről egyelőre nem sokat tudni. Az biztos, hogy 100 milliós nagyságrendű a költségvetése, de az MTVA “Támogatási Terület” nevű szervezeténél döntenek a sorsáról. Kerestük az MTVA sajtóosztályát, egyelőre nem sikerült válaszolniuk kérdéseinkre.

A siker garantált.

Csukás István, aki egy napon született Andersennel, soha nem tudott hibázni. A megfilmesített írásai mindig óriási sikerrel futottak a televízióban. A már említett Keménykalap és Krumpliorr című filmje elnyerte az év legjobb gyermekfilmje hollywoodi nagydíját is 1977-ben. Igaz, hogy ehhez a sikerhez kellett Bácskai Lauró István rendező és Kovács Krisztián, vagyis Kisrece is.

A sors fintora, hogy Csukásnak gyermeke sosem született, egy keresztlánya és két keresztfia van, de úgy érzi, a meséi által mégis egymillió gyermeket nevelt fel. Generációk nőttek fel a Mir-Murr a kandúr című bábsorozaton is.

Ki ne emlékezne Süsüre, az egyfejű sárkányra. Ez volt az első olyan műve, ami – mivel megrendelésre, a tévé felkérésére készült – először készült el mesefilm változatban, és csak a bábfilm sorozat sikere után jelent meg mesekönyvben is.

Amellett, hogy olyan figurákat teremtett, mint Mirr-Murr, Pom-Pom, Süsü vagy a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgász, volt az egykori Fiatal Művészek Klubjának vezetője, de dolgozott a Munkaügyi Minisztériumban, sőt egy ideig még a Néphadsereg című lapnál is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik