Kultúra

A tévében: kevés szó, sok akció

Kjell Askildsen norvég író alig beszél, Robert De Niro, Al Pacino, John Cusack, Katarina Witt (!!) pedig cselekszik.

20:30, Duna World, “Túl sok szó forog a világban”
Kjell Askildsen norvég író legendásan tudja azt, ami igazán íróvá tesz: hogy kell hallgatni, hogy kell eldobni a felesleget, ahogy azt egykor Hemingway is megmutatta. Namármost egy ilyen íróval interjút csinálni, az olyan lehet, mint punkzenésznek hegedűt adni a kezébe (Nigel Kennedy nem számít!): nem teljesen adekvát forma. Buglya Sándor és Pap Vera-Ágnesmégis sikeresen összehotak egy 35 perces portrét, melyben az író maga beszél önmagáról, a művészetéről – a mesél igét azért rá nem használnám.

21:20, Viasat3, Ronin
John Frankenheimer filmje egyfelől olyan történelmi pillanat szülötte, amit ma már visszasírunk: a 90-es évek eleji rendszerváltozások, a hidegháború vége folytán a munkaerőpiacon nagyobb mennyiségű titkosügynök jelent meg, akik gazdátlan, zsoldos szamurájként (lásd a cím) lényegében bérügynökösködtek. Másfelől ez a film a ma szintén hanyatló európai gondolatot is magáévá tette: van itt francia, olasz, északi ügynök, amerikai is persze (Jean Reno, Robert De Niro, Stellan Skarsgard), még Katarina Witt volt NDK-s műkorcsolyázónő is felbukkan a jégen, már csak a sramlizene hiányzik, ó, boldog idők. 

23:15, m2, Laura mosolyog
Újra lehet-e kezdeni, ott lehet-e hagyni régi életünket? Nagyjából ez ennek a drámának a kérdése, amelyben egy szokásos, kertvárosi, középosztálybeli, jómódú amerikai nő élete dől össze, miután nagy műgonddal felépítette – Amerika szeret eljátszani a gondolattal, hogy a szomszédban élőknek milyen titkaik vannak, majd ellenőrzi, hogy meg van-e töltve az ágy melletti kisasztal fiókjában a gyöngyházmarkolatú, kisöblű marokfegyver. 

0:35, Viasat3, Minden gyanú felett
Egy New York-i reggelen lövöldözés történik, melynek majdnem etnikai konfliktus lesz a vége. A polgármester lélekjelenléte megmenti ugyan a helyzetet, de az egész eset egyre gyanúsabb lesz, mintha valakik érdekeit szolgálta volna, ha a város lángba borul. Harold Becker 1996-os krimijében Al Pacinót, John Cusackot, a nemrég még a Jackie Brownban buta libát alakító Bridget Fondát láthatjuk a főszerepben ezen a késői órán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik