Kultúra

Éjsötét árnyék [filmpremier]

Egy kétszáz éve szunnyadó vámpír feltámad a hetvenes években, és utódai segítségére siet.

Csak óvatosan az átkokkal! A tehetős ifjút, Barnabas Collinst (Johnny Depp) az 1700-as évek vége felé megátkozta egy féltékeny boszorkány (Eva Green). Vámpírrá változott, és Collinsport lakói élve eltemették egy koporsóban a föld mélyébe. Kétszáz évvel később egy építkezés folytán feléled a hosszú álomból. Visszatér a családi birtokra, ahol kénytelen megismerkedni utódaival, és problémáikkal, na meg a XX. századdal. Ott a családanya, Elisabeth (Michelle Pfeiffer); bátyja, a simlis Roger (Jonny Lee Miller – Trainspotting), kamasz lánya, Carolyn (Chloe Grace Moretz – Ha/Ver, Hugo), Roger fia, David (Gulliver McGrath – Hugo), és a személyzet furcsa tagjai, na meg a piás családi pszichiáter (Helena Bonham Carter). Képes lesz-e segíteni nekik gatyába rázni a családi vállalkozást és megvédeni őket az elpusztításukra törekvő boszorkánytól?

A szörnyekkel, boszorkányokkal, kísértetekkel és zombikkal benépesített Dark Shadows sorozat 1966-1970 között futott Amerikában az ABC csatornán, és akkor vált igazán kultikussá, amikor az első évad után Barnabas Collins figurája feltűnt. Mondani sem kell, az izgalmasan megírt, emékezetesen hideglelős zenével aláfestett, sokrétű univerzum sokakat megihletett – az animátor-guru Burton (A halott menyasszony, Sweeney Todd, Alice Csodaországban) mellett Madonna és Tarantino is deklarált rajongója, Johnny Depp pedig állítólag kölyökkorában megszállottan imádta a főhőst, és már akkor ő akart lenni Barnabas Collins.

Burton új témaválasztásával nem lőhetett nagyon mellé. A vámpírmotívum még mindig menő, és még úgysem láttunk nagyra nőtt szemfogakat a hetvenes évek diszkógömbjének fényében. Márpedig a cirádás kerítések, sötét sminkek, permanens poénkodás mellé olyan régi slágerek is társulnak, melyeket egykor mindenki dúdolt. A rendező portfóliójának kevésbé fajsúlyos, de még így is átlagon felülien szórakoztató darabja született meg elragadó poénokkal, a Burtontől megszokott, vizuálisan elsőrangú kivitelben.

Kinek ajánljuk?

Vámpírfanoknak, a Burton-Depp páros híveinek, akik kedvelik a hetvenes évek diszkóslágereit.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknek elegük van a vérszívókból.

Dark Shadows – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 113 perc, 2012. Rendezte: Johnny Depp (Barnabas Collins), Michelle Pfeiffer (Elizabeth Collins Stoddard), Helena Bonham Carter (Dr. Julia Hoffman), Eva Green (Angelique Bouchard), Chloe Grace Moretz (Carolyn Stoddard), Jonny Lee Miller (Roger Collins), Gulliver McGrath (David Collins), Alice Cooper (önmaga), Christopher Lee (Bill Malloy). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: május 10.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik