Kultúra

Szűkebb lesz a szezon az operában

A szezon szűkebb lesz, csak szeptember végén indul, de sűrűbb: az Ybl-palota programja 450 eseményt tartalmaz, benne 100 ifjúsági előadást – jelentette be ma Ókovács Szilveszter, az Opera kormánybiztosa.

Ókovács Szilveszter a dalszínház 2012/13-as műsortervét ismertetve azt mondta, hogy 26 főpróbát tesznek nyilvánossá a fiatalok és a nagycsaládosok számára, és az érdeklődők negyedáron ülhetnek a legjobb helyeken.

Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató elmondta, hogy az évadot Erkel operájával, a Hunyadi Lászlóval indítják szeptember 29-én. A darab rendezője Szücs Gábor, a főbb szerepekben Miklósa Erika, Kis B. Atilla és Fekete Attila hallható. A Zenetudományi Intézet által kiadott kritikai partitúra anyagát pedig lemezre veszik, az album a premierre jelenik meg a tervek szerint.

Megemlékeznek a kettős jubileumról, Verdi és Wagner születésének 200. évfordulójáról. 2013 januárjában tartják a Bolygó hollandi 2010 decemberében elmaradt premierjét Kálmándi Mihállyal a címszerepben, Senta Lukács Gyöngyi lesz. A darabot most Szikora János rendezi.

Verdi 10 operája része a repertoárnak, de bemutatják a Magyarországon még sosem játszott Stifelliót. Az Ariadne Naxos szigetén című művel bővül a dalszínház Richard Strauss-repertoárja. Rameau Hippolyte és Ariciája zárja a következő évadot, és amint az idei tervben szerepelt, a produkcióban az Orfeo zenekar és a Purcell Kórus működik közre Vashelyi György vezényletével.

A 2012/13-as szezonban újra játsszák az Elfújta a szél című Pártay Lilla-koreográfiát, a gyermekközönség számára megunhatatlan Hófehérke és a színes, könnyed Don Quijote sem kerül le a repertoárról, a téli időszak pedig nem múlhat el a Diótörő nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik