Kultúra

Öt templom-fesztivál csütörtöktől

Koncertek és irodalmi estek, színházi produkciók és workshopok szerepelnek az Öt templom-fesztivál csütörtökön kezdődő programján Győrött. Az események helyszíne öt európai vallás egy-egy temploma Győr egyik városrészében, Újvárosban.

Az Európában egyedülálló ökumenikus fesztivállal a közösségek és a kultúrák békés egymás mellett élésének fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet – mondta Borsa Kata, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. Hozzátette: a fesztivál spirituális hangulata lehetőséget kínál arra, hogy közelebb kerüljünk a másik ember hitéhez, lelkiségéhez a tolerancia jegyében.
Immár hetedik alkalommal adnak otthont az egymás közelében lévő templomok a programoknak.

A csütörtöki nyitókoncerten a spanyol Le Tendre Amour 17-18. századi zenét játszik eredeti hangszereken a volt zsinagógában. Másnap a pénzügyőrzenekar Händel, Wagner és Mozart műveit szólaltatja meg a katolikus templomban. Ferenczi György és a Rackajam Roby Lakatossal, a Brüsszelben élő világhírű magyar cigányprímással lép fel pénteken a református templomban. Az osztrák Ripoff Raskolnikov vérbeli közép-európai bluest játszik Nagy Szabolcs közreműködésével szombaton a görög katolikus templomban.

A zsidó zeneirodalom gyöngyszemeit hallhatja a közönség a Goldmark kórus előadásában kántor szólisták közreműködésével vasárnap a volt zsinagógában. Wahorn András és a Voces Aequales kórus koncertje zárja a hangversenyek sorát hétfőn az evangélikus Öregtemplomban.

Szombaton a nógrádsipeki passiót adja elő a Nógrád megyei kis falu közössége az evangélikus konvent közelében. Áprily Lajos verseit zenés költői esten szólaltatja meg Heinzinger Miklós és Nacsinák Gergely a görög katolikus templomban vasárnap.

Az idén a zsidóság egykori idősotthonával bővült a produkciók helyszíneinek köre. A Kossuth utcai felújított menházban tartanak workshopokat építészeti, egyházzenei és képzőművészeti témában. Ez az épület ad helyet a kiállításoknak, köztük Elekes Gabriella építész diplomamunkájának. A fiatal építész Újváros egyik különleges épületében tervezett új otthont a győri Vaskakas Bábszínháznak. Ugyanott kaphatnak betekintést a zsidóság és a kereszténység tavaszi ünnepeiről az érdeklődők archív felvételek, fotók, filmdokumentumok segítségével.

A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alapprogram négymillió forinttal, Győr városa kétmillióval támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik