Kultúra

Elhunyt a Beastie Boys egyik tagja

Adam Yauch, a legendás amerikai együttes alapító tagja 47 éves volt. Az MCA művésznevű zenészt 2009 óta kezelték rákkal.

A halálhírről a Rolling Stone magazin számolt be weboldalán. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta a 47 évesen elhunyt legenda halálát. A zenészt 2009 óta kezelték rákos megbetegedése miatt.

A New York Brooklyn nevű negyedében 1964-ben született Adam Yauch a hetvenes évek végén, még középiskolásként alapította meg a később rapzenekarként legendássá vált Beastie Boyst, amely eleinte punkzenét játszott. A csapat a nyolcvanas évek elején kezdett el kísérletezni az akkor hódító útjára indult rapzenével, és rögtön első számuk, az egy telefonbetyárkodós felvételen alapuló „Cooky Puss” nagy sikert arattott New York klubjaiban.

A Beastie Boys a sikeren felbuzdulva kezdett el komolyabban foglalkozni a rappeléssel, és első albumuk, az 1986-os Licensed to Ill a nyolcvanas évek legjobban fogyó hiphop albuma lett, és az első raplemez, amelyik az első helyen állt a Billboard eladási listáján. Következő albumaik pedig világsztárokká emelték őket.

Yauch a zenélés mellett nagy szerepet vállalt a Tibet felszabadításáért küzdő Free Tibet csoportban, és egyike volt a kilencvenes években szervezett Tibet koncertek főszervezőinek.

A zenekar 2009 nyara, azaz Yauch megbetegedése óta nem koncertezett, és a legújabb albumukhoz készített klippekben sem jelentek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik